Járai: Az euró bevezetéséhez átalakítás kell

Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy 2010-ben az eurót be lehessen vezetni az államháztartásban nagy átalakítást kell végrehajtani - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy székesfehérvári sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Az euró bevezetésétől viszonylag távol áll az ország - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátéve: a hivatalos dátum 2010, de a piaci várakozások szerint csak 2013-14-re lehet valóság. Ahhoz, hogy megtörténjen, nagyon nagy átalakítást kellene az államháztartásban végrehajtani.

Mint mondta, az elmúlt négy évben távolodott Magyarország a bevezetés feltételeitől, és elég nehezen hihető, hogy amennyit négy év alatt romlott el, azt egy év alatt be lehet hozni. A jegybank elnök szerint ez nem lehetetlen, bár ezeknek a reformoknak politikai költségei, nehézségei vannak elsősorban, és nem gazdasági.

A jegybank elnöke hangsúlyozta: azok az országok, amelyek gyorsan rendbe rakták az államháztartási hiányukat, gyorsabban fejlődtek. Egy jó költségvetési reformmal, jól kivitelezett államháztartási reformmal gyorsítani lehet a gazdasági növekedést még rövid távon is.

A jegybank becslései szerint legalább két százalékponttal tehetné gyorsabbá a gazdasági növekedés üteme egy fegyelmezett államháztartási politika és az euró bevezetése mellett - mondta Járai Zsigmond.

A jegybank elnöke kifejtette: a pénzpiacot sokáig jellemző alacsony kamatok miatt kialakult különlegesen kedvező finanszírozási légkörben könnyen jutott pénzhez a magyar állam is, és elvileg lehetőség lett volna viszonylag alacsony kamatú pénzzel rendbe rakni az államháztartást, azonban ehelyett ennek az ellenkezője történt.

A fegyelmezetlen államháztartási politika miatt az elmúlt években, évente 6-9-10 százalék között volt az államháztartás hiánya, ami azt jelentette, hogy az olcsó pénzt az adósság további növelésére használták fel - tette hozzá.