Munkabeszüntetés a német autógyárakban

Vágólapra másolva!
A Ford Motor 3000 munkása két órán át szüneteltette a munkát Saarlouis-ban. Eisenachban pedig 350 Opel-dolgozó követte az IG Metall szakszervezeti szövetség leállásra mozgósító felhívását. Rastatti üzemében a DaimlerChrysler dolgozói is fél órán át távol maradtak a munkától.
Vágólapra másolva!

Az IG Metall 5 százalékos béremelést és jobb képzési feltételeket követel a 3,4 millió feldolgozóipari munkás számára. A Gesamtmetall munkaadói szövetség szerint viszont csak 1,2 százalékos béremelésre, továbbá egy nem ismert összegű, egyszeri többletbér kifizetésére van mód.

Az IG Metall azután hirdette meg a figyelmeztető sztrájkokat, hogy a bértárgyalások hétfői, harmadik fordulója kudarcba fulladt. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Kedden a BMW ezer dolgozójának figyelmezető megmozdulásával indult be ez a sorozat. A német feldolgozóipar dolgozói ezzel a figyelmezető megmozdulással akarnak nyomatékot adni bérköveteléseiknek.

Az időleges munkabeszüntetés megszokott eljárás a bértárgyalások idején, a termelést azonban lényegesen nem befolyásolja.