Emelkedtek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak februárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal, 2005 februárjához képest pedig 4,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai februárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal, tavaly februárhoz képest 6 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai 0,2 százalékkal csökkentek, míg az egy évvel korábbiaknál 3,2 százalékkal magasabbak voltak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai februárban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek. A januárhoz viszonyított legnagyobb, 2,2 százalékos áremelkedés a vegyianyag-, -termékgyártás ágazatban történt. A legnagyobb, 1,5 százalékos árcsökkenés a járműgyártás területén volt.

A belföldi értékesítés közel 26 százalékát képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, és vízellátás ágazat 1,1 százalékos emelkedésében jelentős szerepet játszik a gázgyártás, -elosztás 3,7 százalékos árnövekedése. A gázárak növekedése döntő részben a január 18-i földgáz közüzemi díjemelkedés áthúzódó hatásának következménye.

A forintban mért exportértékesítési árak februárban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek, 12 hónap alatt 3,2 százalékkal emelkedtek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz képest 0,3 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 1,7 százalékkal gyengült. Tavaly februárhoz hasonlítva az euróhoz képest 3,2 százalékkal, a dollárhoz képest 12,5 százalékkal gyengült a forint.