Kimagaslóak a magyar közterhek

Vágólapra másolva!
Tavaly a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül Belgiumban, Németországban és Magyarországon vonták el a legtöbb jövedelmet az egyedülálló, átlagjövedelmet kereső munkavállalóktól, illetve az őket alkalmazó munkaadóktól - derül ki a nemzetközi szervezet tegnap megjelent jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a munkaerő-alkalmazás összköltségének 50,5 százalékát vonja el az állam, aminél csak Belgium 55,4 százalékos, illetve Németország 51,8 százalékos aránya nagyobb - írja a Napi Gazdaság.

Az OECD átlaga 37,3 százalék, az uniós OECD-tagok esetében pedig 42,5 százalék ez az érték.

A legkisebb elvonást Dél-Koreában, Mexikóban és Új-Zélandon jegyezték fel. Éves összevetésben, 17 ország esetében az adóteher emelkedéséről, 12-ben csökkenésről, egy esetben pedig stagnálásról számolt be a statisztika. Az európai uniós tagállamok továbbra is jellemzően a lista elején találhatóak, azaz nemzetközi összehasonlításban magas az uniós bérek adóterhelése. Az OECD szakértői a foglalkoztatás növekedését várják a munkaerőköltség és a nettó bér közötti különbség mérséklésétől.