Bio-üzemanyag lesz a használt sütőolajból

2006.04.01. 9:45

Az elhasznált növényi olaj begyűjtése és feldolgozása jó üzlet, ennek ellenére nincs olyan cég Magyarországon, amely újrahasznosítaná a hulladékot. A növényi alapú üzemanyagok elterjedése is gyerekcipőben jár hazánkban, adózási okok miatt gyakorlatilag lehetetlen biodízellel közlekedni.

Az elhasznált növényi olaj begyűjtésének költségeit fedezi az anyag értéke, sőt, a tevékenység nyereséges. A Biofilter Kft., és az osztrák Niss cég, Magyarország több vendéglátóhelyéről - többek között a McDonald's-tól, valamint az élelmiszeriparból is szállít elhasznált növényi olajat Ausztriába különböző felhasználókhoz. Ezek a vállalatok a nyers repceolajból készített olajba keverik bele az elhasznált növényi olajat.

A magyarországi McDonald's éttermekből évente mintegy 600 tonna elhasznált növényi olajat gyűjtenek be újrahasznosításra - mondta Bárczi István, a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. környezetvédelemi vezetője.

A begyűjtött olajat Ausztriába szállítják, ahol biodízelként újrahasznosítják: a 100 százalékos bio-üzemanyagot többek között az osztrák McDonald's kamionjaiba tankolják.

A magyar McDonald's éttermeket kiszolgáló kamionok, adózási okok miatt nem használhatják ezt a biodízelt. A jövedéki törvény szerint a növényi alapanyagú üzemanyagnak nincs jövedéki adó terhe, a végrehajtási rendelet azonban gyakorlatilag lehetetlenné teszi a felhasználást - mutatott rá Bárczi István.

KAPCSOLÓDÓ CIKK