Jelentősen nőttek a vezetői fizetések

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a legnagyobb német cégek vezetőinek jövedelme az elmúlt évben. A vállalatok csúcs-menedzsereinek juttatáscsomagján belül a teljesítményfüggő javadalmazás egyre nagyobb súlyt kap. Hasonló folyamatok játszódnak le Magyarországon is - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A frankfurti tőzsde DAX-30 indexében szereplő cégek zöme tavaly nagyobb jövedelmet tudott biztosítani első számú vezetőjének, mint 2004-ben. Ezt a vezetők elsősorban a 2005-ös év jó pénzügyi eredményeinek köszönhetik, hiszen jövedelmük átlagosan 60 százalékát olyan juttatások és bónuszok teszik ki, amelyek az általuk vezetett vállalatok teljesítményétől függően változnak.

Már 2004 óta megfigyelhető változás, hogy a német vállalatok egyre inkább olyan belső mutatók alapján határozzák meg az igazgatósági tagoknak juttatandó teljesítményfüggő bónuszpénzeket, mint a bevétel vagy a nyereség. Ennek ellenére a legmeghatározóbb tényező továbbra is a részvényárfolyamok alakulása.

Elemzők szerint két-három éven belül a fix fizetés a topmenedzserek teljes javadalmazásának csupán 20-30 százalékát teszi ki. A folyamat kritikusai szerint ez a modell túlságosan rövid távú eredmény-szemléletre fogja sarkallni a vezetőket, amelyet a fix és változó javadalmazás jobb kiegyensúlyozásával és a hosszabb távú, 2-3 éves teljesítmény-, illetve tőzsdei mutatók figyelembevételével lehetne megelőzni.

Magyarországon a vállalatok nagyon komolyan vizsgálják az egyéni eredményt a vezetői jövedelmek meghatározásakor. A legtöbb felső vezetői munkakörnél a teljesítmény-arányos mozgó bér a teljes készpénzjövedelem 20-25 százalékát teszi ki - mondta a Világgazdaságnak Jakobsen Ákos, a Hewitt benchmarking üzletágának vezető tanácsadója. Az első számú vezetők, a vezérigazgatók esetében ez az arány jóval magasabb, meghaladja a negyven százalékot.

A Hewitt 2005-ös kompenzációs adatbázisa alapján, a felső vezetők körében egyre inkább terjed a hosszú távú ösztönzők, például részvényopciók gyakorisága. A vállalatok egy része ezek odaítélését is meghatározott egyéni, illetve céges teljesítményhez köti - emelte ki a szakember.

Módosul a vezető tisztségviselők járulékfizetése/uzletinegyed/ado/20060321atarsas.html