Az EU újraindítja a búzaexport-támogatásokat

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió - közel kéthónapos szünet után - csütörtökön újraindította a szabadpiaci búzaexport-támogatásokat: az EU gabonapiaci bizottsága 91 ezer tonna szabadpiaci búza számára ítélte meg a maximális, 4 eurós tonnánkénti exporttámogatást. A legtöbb intervenciós felajánlás hazánkból érkezett.
Vágólapra másolva!

Piaci források szerint a támogatás újraindítását az euró dollárral szembeni erősödése indokolhatta, és az, hogy az amerikai búzaárak az uniós árak alá csökkentek. A párizsi határidős gabonapiac üdvözölte a döntést: a legközelebbi határidőre a búzaár 0,50 eurós emelkedéssel tonnánként 111,25 eurón zárt.

A kereskedők 341 ezer tonna szabadpiaci búzára adtak be támogatási kérelmet. A bizottság ugyanakkor a szabadpiaci árpa esetében - amelynél 52 600 tonnára érkezett exporttámogatási kérelem - elutasította a kérelmeket.

Időközben az uniós intervenciós gabonakészletek tovább nőttek: jelenleg a gabona-felajánlások összesen 8,76 millió tonnát tesznek ki, ebből 3,92 millió tonna a kukorica, 3,0 millió tonna a búza és 1,83 millió tonna az árpa.

A legnagyobb intervenciós felajánlási mennyiség Magyarországról érkezett - 4,35 millió tonna, a teljes uniós felajánlás fele. A második Németország, ahonnan az uniós gabona-felajánlások 17 százaléka érkezett. Az intervenciós felajánlásokat november 1-től május végéig lehet megtenni.