Magyarországnak 20 millió euró jár vissza

Vágólapra másolva!
Minden európai uniós tagállamnak visszajár tavalyi befizetéseiből, miután az unió központi költségvetése egyszázalékos elköltetlen kiadási mérleggel zárta a 2005-ös évet - jelentette be az Európai Bizottság. Magyarország 20 millió eurót vonhat le idei hozzájárulásából.
Vágólapra másolva!

Az EU összesen 2,41 milliárd eurót von le, miután a kiadási maradványhoz hozzáadja az 1,3 milliárdos pluszbevételt. A legnagyobb összeget, 496 millió eurót Németország, a legkisebbet, egymilliót Málta kapja vissza a tavalyi maradványból.

Az uniós költségvetésen belül az agrárkassza 48,5, a felzárkoztatási támogatás pedig 32,6 milliárd euróval rendelkezett. Ebből az agrárkasszában 0,3, míg a felzárkóztatási támogatásokból 0,2 százalékot nem költöttek el. A tagjelölt országokat segítő, úgynevezett előcsatlakozási stratégia teljesítésében viszonylag nagy volt tavaly az eltérés, ahol 3,4 milliárdból 463 millió euró maradt felhasználatlan.

A testület szerint az EU ismét rekordot állított fel költségvetésének végrehajtásában. A tavalyi 1,19 milliárd után már csupán 1,077 milliárd maradt elköltetlen a kiadási oldalon. Utoljára 1997-ben maradt ennél kevesebb pénz elköltetlenül, de akkor még a költségvetés mértéke is alacsonyabb volt.

Öt évvel ezelőtt még 15 milliárd euróra rúgott a maradvány és a pluszbevétel összege, míg 2002-ben és 2003-ban is 10 százalék felett volt ez az arány. A javulás Dalia Grybauskaité költségvetési biztos szerint a központi büdzsé jobb tervezésének és javuló kezelésének köszönhető. A tagországok e szerint már ténylegesen csak annyit folyósítanak a központi kasszába, amennyi valóban szükséges - tette hozzá a brüsszeli illetékes.

Az EU-szerződéseknek megfelelően a központi költségvetést úgy kell végrehajtani, hogy az egyensúlyban maradjon, tehát deficit nem keletkezhet. A maradványt a tagállamok következő évi hozzájárulásaiban írják jóvá.