Rekordközelben az olajár

Vágólapra másolva!
Rekordközeli magasságba hajtotta az olajárakat az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség. Az amerikai könnyűolaj hordója tegnap 69,45 dollárba került és az elemzők szerint hamarosan megdől a tavaly augusztus 30-án elért 70,85 dolláros rekord.
Vágólapra másolva!

Az áremelkedés első számú oka az iráni atomprogram miatti egyre erősödő feszültség - írja a Napi Gazdaság. A világ negyedik legnagyobb olajtermelő országa az USA és az EU megfigyelői szerint nukleáris fegyverek előállítására készül. Az Irán elleni esetleges fegyveres fellépésről szóló híreszteléseket Washingtonban és Londonban is cáfolták, de az elemzők szerint nem kellő határozottsággal.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ugyanakkor bejelentette: a tagországok stratégiai készleteinek felszabadításával akár az iráni export 18 hónapos kiesését is ellensúlyozni lehet.

A nigériai olajkitermelés helyzete is romlik. Az országban - ahonnan a világ olajkitermelésének mintegy 3 százaléka származik - a felkelők támadásai nyomán csak a Shellnek napi 455 ezer hordós kieséssel kell számolnia.

A venezuelai kormány tervei ugyancsak aggasztják a piacot: a világ ötödik legnagyobb olajexportőre arra készül, hogy jelentősen megemeli az országban működő külföldi olajcégekre kivetett adókat.