Csányi megegyezett a húsosokkal

Vágólapra másolva!
Nem vesznek részt az elmaradt béremelések miatt meghirdetett húsipari sztrájkján Csányi Sándor cégei. A Napi Gazdaság értesülése szerint Csányi Sándor már korábban megegyezett az alkalmazottakkal a Délhúsnál és a Picknél. Szekértők szerint a húsipar nincsen veszélyben.
Vágólapra másolva!

A több húsipari cégnél elmaradt béremelés miatt a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) április 24-től meghirdetett sztrájkjában nem vesznek részt Csányi húsosai. Magyarország piacvezető húsipari cégcsoportja, az OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Pick-Délhús csoport két cége, a Pick Szeged Zrt. és a Délhús Zrt. tulajdonosi testülete már megállapodott munkavállalóival - a Délhúsnál március 24-én, a Picknél március 30-án -, az ezzel ellentétes híresztelések ellenére. E cégek dolgozói nem vesznek részt a HDSZ által meghirdetett akciókban, de szolidaritást vállalnak azon cégek munkavállalóival, akiknek még nem sikerült megállapodásra jutniuk munkaadóikkal.

A HDSZ Sztrájkbizottsága nevében Bezdán János alelnök üdvözölte a megállapodást az [origo]-hoz eljuttatott nyilatkozatában. Ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a érdekvédelmi akció a többi húsüzemben is eredménnyel zárul, és a szakszervezet május 1-ig bérmegállapodást köt a munkáltatókkal.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci információs osztályának jelentése szerint a hazai sertéshús iránt folyamatos volt a kereslet az elmúlt három évben, Magyarország pedig a legfontosabb exportpiacokat az EU-csatlakozást követően, tehát az exporttámogatások megszűnése után is meg tudta tartani. Ilyen helyzetben villámcsapásként hat, hogy egyesek már megint csődhullámot emlegetnek a húsiparban. A radikálisan pesszimista állásponttal a szakértők nem értenek egyet.

Magyarországon kevesebb a sertés, mint korábban, ezért drágább is - hívja fel a figyelmet Jankó Ferenc. A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke szerint a Carnex-csoporthoz tartozó Borsi Hús és a Falcotrade csődje figyelmeztető jel arról, hogy a húsiparnak nagyon kis profitja maradt. Sertéshúst jó áron eladni egyszerűen lehetetlen, a feldolgozók pedig rosszabb helyzetben vannak, mint a termelők.

Eközben a hazai termelők elégedettek lehetnek az árakkal, amelyek már magasabbak az importáraknál, bár idén január-februárban a vágóertés termelői ára 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindezek ellenére a szakember nem tart húsipari csődhullámtól. Véleménye szerint a kisebb vállalkozások közül higiéniai vagy egyéb okok miatt bezárhatnak néhányat, de olyan csődök, mint korábban a Zalahús vagy a fent említett két esetében, remélhetőleg nem lesznek.