Magyarországon indul a szén-dioxid-tőzsde

Vágólapra másolva!
A magyar kibocsátási jegyzék indulásával egy időben elindulhat a szén-dioxid-kibocsátási egységek kereskedelme az euets.com címen található emissziós (kibocsátási) tőzsdén - jelentette be a budapesti székhelyű Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Vágólapra másolva!

A forgalmi jegyzékek egységes kelet-európai késése után elhárult az akadálya annak, hogy a magyar cégek is bekapcsolódjanak a környezetvédelmi és pénzügyi szempontokat ötvöző szén-dioxid-emissziókereskedelembe. Az euets.com az első közép-kelet-európai szén-dioxid-tőzsde, amely az európai kibocsátáskereskedelmi piachoz közvetlen hozzáférést tesz lehetővé, vagyis a magyar cégek kínálatukkal és keresletükkel is az egységes európai rendszerhez csatlakoznak - mondta el Baráth Barna, a honlapot tulajdonló és üzemeltető Vertis Kft. ügyvezető igazgatója.

A nagy, húsz megawattnál nagyobb teljesítményű tüzelőberendezéssel rendelkező létesítmények csak engedély birtokában folytathatnak szén-dioxid-kibocsátó tevékenységet. Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében az erőművek, olajfinomítók, kokszolók, a vaskohászat és acéltermelés, a cement-, mész-, üveg- és építőanyag-gyártás, illetve a papíripar üzemei vesznek részt. Az engedély egyik legfontosabb feltétele, hogy a létesítmény üzemeltetője igazolhatóan képes legyen szén-dioxid-kibocsátásának számon tartására és bejelentésére, ami nagyrészt a későbbiekben is feladata lesz (persze külső szervezetek fogják azt igazolni).

A kereskedés

Az érintett létesítményeknek minden évben az előző évi tényleges üvegházhatásúgáz-kibocsátásaiknak megfelelő mennyiségű kibocsátási egységet kell átadniuk az államnak. A kibocsátási egység nem más, mint egy tonna szén-dioxid kibocsátását lehetővé tevő kibocsátási jogosultság. Ez tulajdonképpen egy virtuális egység, ami 2005. január elsején, 6 eurós árfolyamon indult, jelenleg pedig 25 és 30 euró/tonna körüli árfolyamon fut.

A kibocsátási egységek nagy részéhez úgy jutnak a létesítmények, hogy az állam minden évre meghatározza a kibocsátáskereskedelemben részt vevő vállalatok maximális összkibocsátását. Az állam az ország számára rendelkezésre álló kvótamennyiség (körülbelül 94 millió tonna) 98,5 százalékát a tárgyév elején ingyen szétosztja a rendszerben részt vevő létesítmények között. A többi (1,5 százaléknyi) egységet az államnak módja van pénzért, aukció formájában átadni a létesítményeknek.

Az átadáshoz szükséges egységmennyiség összegyűjtése érdekében a létesítmények a szétosztottakon felül vásárolhatnak egységeket, illetve, ha szabad, azaz tényleges kibocsátással nem fedett egységük van, azt el is adhatják (ha például valamely támogatott fejlesztéssel sikerült csökkenteni a kibocsátást). A kibocsátási egység tulajdonosa egységét szabadon eladhatja az EU-n belül bármely természetes vagy jogi személynek, illetve leadhatja az államnak is. A vállalatok szén-dioxid-kibocsátásuk és a rendelkezésre álló kvótamennyiség ismeretében dönthetnek arról, hogy eladnak kvótáikból, vagy a piacról még vesznek. A kereskedési rendszerben többszáz magyar és mintegy 12 ezer EU-s cég vesz részt. Európában havonta több millió kibocsátási egység cserél gazdát.

euets.com

Az euets.com internetes honlapon egyszerűen és biztonságosan intézhetők a tranzakciók, mindössze egy internetböngésző kell használatához. A kereskedés nem igényel speciális szakértelmet vagy számítástechnikai felszerelést. Az oldalon a vételi és eladási ajánlatok két egymás melletti oszlopban találhatók, így nem nehéz eligazodni rajta. Ráadásul összeillő ajánlatokat a rendszer automatikusan összepárosít. A véghezvitt tranzakció egyenleg formájában azonnal megjelenik a honlapon. A kereskedéshez a kis vállalatok éppúgy hozzáférhetnek, mint a piacon egyébként domináló óriások (erőművek, nehézipari üzemek), ezt a tervek szerint később magánszemélyek is megtehetik.

Regisztrációs és éves díj nincs; a jutalékrendszer háromszintű, vagyis évi 50 ezer tonnányi szén-dioxid tranzakciója alatt tonnánként 20 eurócent, évi 200 ezer tonna alatt tonnánként 10 eurócent, évi 200 ezer tonnánál nagyobb mennyiség tranzakciója esetén már csak tonnánként 5 eurócent jutalékot von el a rendszer költségként. A honlap magyar nyelven is elérhető (ezen kívül cseh, szlovák, lengyel verzió létezik, továbbá tervezik bolgár, román és szlovén nyelvű változat bevezetését is).