Még három évig zárja munkaerőpiacát Ausztria

Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány úgy döntött, hogy a következő három évben sem nyitják meg az osztrák munkaerőpiacot a 2004-ben EU-tagságot nyert országok munkavállalói előtt.
Vágólapra másolva!

Az osztrák vezetők nyilatkozatai alapján már hosszabb ideje egyértelművé vált, hogy Ausztria sem nyitja meg a következő 3 évben munkaerőpiacát az új EU-tagok munkavállalói előtt. Legutóbb Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter február elején erősítette meg, hogy hazája újabb 3 évvel meghosszabbítja az új tagországok állampolgárainak a szabad munkavállalásával kapcsolatban meghatározott átmeneti időszakot.

Az átmeneti időszak érvényben maradásának indoklásaként Hubert Gorbach alkancellár kiemelte, hogy jelenleg is magas a külföldi munkaerő aránya az alpesi ország munkaerőpiacán. A piac felvevőképessége pedig a következő években is alacsony lesz. Érvként említette az új tagországok - Ausztriához mért - földrajzi közelségét is.

A miniszter az osztrák munkanélküliségi helyzettel, a külföldi munkaerő viszonylag magas ausztriai arányával, valamint az új EU-tagországok közelségével indokolta álláspontját. Bartenstein az osztrák "zárlat" további fennmaradásával kapcsolatban sajtóértekezleten emlékeztetett arra, hogy az Ausztriában foglalkoztatott külföldiek körében már tavaly mintegy másfélszer akkora volt a munkanélküliség, mint az osztrákok között.

A miniszter kifejtette azonban, hogy amennyiben tartósan csökken az ausztriai munkanélküliség, a kormány a szociális partnerekkel együtt ismét alaposan megfontolja munkaerő-piaci "nyitóintézkedések" lehetőségét.

Emlékeztetett arra, hogy 2005-ben az Ausztriában foglalkoztatott 3,5 millió fő 1,4 százaléka az EU 10 új tagországából érkezett, míg 2004-ben az arányuk csak 0,8 százalékos volt.

Az EU 15 régebbi tagországából érkezett az Ausztriában foglalkoztatottak 1,9 százaléka, míg nem EU-tagországból a 7,5 százalékuk. Ausztriában így a legmagasabb a régebbi EU-tagországok viszonylatában a harmadik országokból érkezett külföldi munkaerő aránya. A korlátozások nélkül még nagyobb lett volna a munkaerő Ausztriába áramlása - jelentette ki.

A korlátozások fenntartása mellett foglalt állást Herbert Tumpel, az osztrák Munkáskamara (AK) elnöke is. Szerinte egészen 2011-ig nem kellene megnyitni az osztrák munkaerőpiacot az új EU-tagországok munkavállalói előtt. Arra hivatkozott, hogy a korlátozások feloldása nélkül is 2009-ben már 10 százalékkal több lesz az Ausztriában foglalkoztatott külföldi munkaerő, mint 2004-ben.