Indul a kazah olajexport Kínába

Vágólapra másolva!
A jövő héten Kazahsztán megkezdi a szállítást Kínába egy új, közel ezer kilométeres vezetéken. A kazah olaj Kína éves kőolajimportjának négy százalékát teszi majd ki. A kínai kormány a szabadpiaci beszerzés helyett újabban igyekszik hosszútávú, biztonságos szerződéseket kötni a kőolaj beszerzésére.
Vágólapra másolva!

Jövő héten indul a kazah kőolaj Kínába az új, 965 kilométeres vezetéken: ez csökkentheti kissé a nyomást a szabadpiaci olajárakra. Az új vezetéken az idén 4,5 millió tonna, napi átlagban 137 ezer hordó kőolaj érkezik a kínai finomítókba. Ez Kína teljes tavalyi kőolajimportjának körülbelül a 4 százalékával egyenértékű. A kínai kormány igyekszik javítani az import biztonságát oly módon, hogy növeli a behozatalt szerződéses, hosszú távú forrásokból, és csökkenti vásárlásait a drága szabadpiacon: ebbe a törekvésbe illeszkedik a vezeték építése és megnyitása.

A vezetéket a China National Petroleum Corp (CNPC) üzemelteti, és a vezetéket tápláló kazah olajmezők is nagyrészt a CNPC birtokában vannak. A vezeték várhatóan jövőre éri el teljes kapacitását, az évi 10 millió tonnát. Kína tavaly napi 26 ezer hordó olajat importált Kazahsztánból, tehervonaton.