Nigéria elsőként visszafizette adósságát

Vágólapra másolva!
Nigéria pénteken visszafizette többmilliárd dolláros adósságát a Párizs Klubnak. Ezzel az első olyan afrikai országgá vált, amelyik visszafizette adósságát hivatalos hitelezőinek.
Vágólapra másolva!

Az egyik legszegényebb afrikai ország, Nigéria visszafizette adósságát a Párizs Klubnak - olvasható a BBC honlapján. A Párizs Klub 19 hitelező országot tömörít, köztük olyanokat, mint Nagy-Britannia, Oroszország vagy Németország. Az üzlet után Nigériának még mindig lesz körülbelül ötmilliárd dollár adóssága más hitelezőkkel - például a Világbankkal vagy a magánszektorral - szemben. A hiteltörlesztés azonban remélhetőleg nagyobb külföldi befektetéseket indukál, és szabaddá teszi az utat az emelkedő infrastrukturális, egészségügyi és oktatási kiadások előtt.

Nigéria olyan átfogó gazdasági reformprogram véghezvitelére vállalkozott, amelyben az olajexportőr országot a rekordmagasságú olajár fogja segíteni. Az ország egyike a fekete arany legnagyobb exportőreinel, de ugyanakkor egyike a világ legszegényebb országainak is: a népesség többsége kevesebb mint egy dollárból él naponta, a bruttó hazai jövedelem (GDP) pedig 390 dollár/fő.

Nigéria eladósodásának kezdete a nyolcvanas évekre tehető. A kilencvenes évekre az afrikai ország adósságállománya több mint 35 milliárd dollárra nőtt a büntetések és késedelmi kamatok miatt. Tavaly azonban az ország elfogadott egy adósságrendezési tervet, amelyben nagy szerepe volt az ország rendkívül dinamikusan növekvő olajjövedelmének. Nigéria megállapodott a Párizs Klubbal, hogy 12,4 milliárd dollárt fizet vissza, cserébe a maradék 30 milliárd dolláros adósságát elengedik. Ebből már kifizetett 6 milliárd dollárt, a hátralévő 6,4 milliárdot pénteken fizette vissza. A nigériai adósságrendezésre ezen a héten a Valutaalap is rábólintott. Ezzel Nigéria már lekerült a nemzetközi hitelezői feketelistáról, és már olyan kedvező besorolása van, mint más feltörekvő piacoknak, például Törökországnak vagy Ukrajnának.

Nigéria más utat követ, mint a többi adóssággal terhelt afrikai ország: hatalmas olajvagyona miatt nem volt rajta a Súlyosan Eladósodott Szegény Országok (Highly Indebted Poor Countries - HIPC) listáján, akik teljes adósságelengedést kaptak hitelezőiktől, a Valutaalaptól és a Világbanktól. Az országnak elég pénze van arra, hogy részben kifizesse hitelezőit, nem kellett magát alávetnie a többi országot súlyosan érintő szigorodó hitelkondícióknak és a hosszú halogatásnak.

Az adósság visszafizetése Olusegun Obasanjo elnök reformterveinek kulcsfontosságú eleme. Az elnök ugyanekkor adóreformot és a korrupció visszaszorításást ígéri, a gazdaság fellendítése és a külföldi befektetők országba csábítása érdekében.