EU-bizottsági emlékeztetés Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság, a választások befejezése alkalmából, emlékeztette a következő kormányt, hogy várják a programot Brüsszelben az államháztartási hiány csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Az EU pénzügyminiszteri tanácsa korábban szeptemberi határidőt adott az úgynevezett konvergenciaprogram felülvizsgálatára. A határidőben természetesen nincs változás.

Most, hogy a választások véget értek, várjuk a konvergenciaprogramot. Magyarországé a legnagyobb arányú államháztartási hiány az EU-ban - mondta Amelia Torres, az EU pénzügyi biztosának szóvivője.

A magyar kormány korábban 2008-ra ígérte a hiány leszállítását a GDP 3 százaléka alá, az EU-beli általános szabálynak megfelelően. Magyarország nem tagja az euróövezetnek, ezért - eltérően az euróövezeti országoktól - pénzügyi szankciók nem fenyegetik a deficittúllépés miatt. Egyes tagországok viszont fölvethetik az EU-támogatások csökkentését, ha nem sikerül mérsékelni a hiányt.

A bizottság örömmel várja az együttműködés folytatását az új magyar kormánnyal - közölte Johannes Laitenberger, az Európai Bizottság fő szóvivője.