Kockázatos a magyar piacon befektetni

Vágólapra másolva!
Magyarország kockázatosabb befektetési terep, mint bármely más EU-tagország - ezt jelzi az Institutional Investor országkockázati listájának legfrissebb kiadása.
Vágólapra másolva!

A New York-i pénzügyi szaklap által félévente készített, 173 országra kiterjedő felmérés a legnevesebb bankok kockázatelemző szakembereinek véleményén alapul, és 100 pontos skálán értékeli az adott országban a befektetőkre leselkedő veszélyek nagyságát. A most közzétett listán Magyarország már csak a 46. helyet foglalja el, miközben tavaly ősszel még a 42. volt - írja a Világgazdaság. Abszolút értelemben is romlott a magyar gazdaság megítélése: a 65,3 pontos érték 0,6 ponttal alacsonyabb a legutóbbinál.

Ez azért különösen kínos, mert a többi uniós ország kivétel nélkül magasabb pontszámot kapott most, mint fél évvel ezelőtt. Szlovákia és a balti országok megítélése különösen látványosan - 2,5-3,5 ponttal - javult, de a régi tagállamok közül is, nem egynél egy pont feletti volt az emelkedés. Sokatmondó tény, hogy hazánkat immár Mexikó is megelőzi az országkockázati világranglistán, nem is beszélve Kínáról, Malajziáról vagy éppen Chiléről. Az uniós csatlakozásra váró Bulgária és Románia a magyarnál 8-12 ponttal alacsonyabb abszolút eredménnyel kénytelen beérni; ez az 59., illetve a 62. helyhez volt elegendő. Az EU-tagállamokhoz hasonlóan, e két ország megítélése is javult az elmúlt hat hónapban. Eközben az Institutional Investor-lista élbolyában nem sok változás történt. A legbiztonságosabb befektetési terep továbbra is Svájc, majd az északi országok és Nagy-Britannia következik. Az Egyesült Államok a 8. helyen áll, az euróövezet négy nagy gazdasága a 10-20. közötti sávban foglal helyet.