S&P: Leminősített lengyel adóskockázat

Vágólapra másolva!
Pozitívról stabilra rontotta vissza a szuverén lengyel adóskockázati besorolás kilátását hétfőn a Standard & Poor's. A felminősítést valószínűsítő besorolást a politikai bizonytalanságra hivatkozva változtatta meg a hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő lépése a "BBB plusz" szintű - közepes befektetői - hosszú futamú devizaadósi osztályzatra, az "A mínusz" szintű hosszú zlotyadósságra, és a rövid távú "A-2" besorolásra vonatkozik. Ezeket a cég egyben megerősítette.

A kilátásrontáshoz fűzött indoklás szerint a lépés a folyamatos politikai bizonytalanságot, és a lengyel euróövezeti csatlakozás romló kilátásait tükrözi.

Az elemzés szerint a lengyel gazdasági növekedést az erősödő uniós kereslet 2006-2009 között évi átlagban 4,3 százalékon fogja tartani. Eközben az infláció - az erős zloty révén is - alacsony marad, és várhatóan 2008-ra éri el a jegybank célsávjának 2,5 százalékos középértékét.

Ugyanakkor a politikai stabilitás és a világos gazdaság- és költségvetési politika a tavaly szeptemberi választások óta sem körvonalazódik. A PiS párt populista programmal nyerte meg a választásokat, és "populista peremvidéki pártok" támogatására szoruló kisebbségi kormányt alakított.

A PiS "dirigista gyökerei", valamint függése a szociális és mezőgazdasági kiadások növelését szorgalmazó perempártokról nem kedvező a piacorientált szerkezeti reformok és a költségvetési konszolidáció szempontjából, áll az elemzésében.

Lengyelország jelenlegi költségvetési pályája alapján az államháztartási deficit legalább 2009-ig a GDP 4 százalékán vagy fölötte marad. Ez valószínűleg 53,7 százalékra duzzasztja az államadósságot 2009-ig a tavaly mért 47,9 százalékról.

Ilyen környezetben nem várható, hogy Lengyelország 2012 előtt csatlakozhat az euróövezethez, áll a Standard & Poor's elemzésében. A cég szerint a lengyel adósosztályzatok nyomás alá kerülhetnek, ha a populista programok miatt tovább romlik a költségvetési egyensúly, és gyorsul az adósság felhalmozódása.

A magyar szuverén adósságot az S&P a lengyelénél egy fokkal magasabb, elsőrendű "A mínusz" szinten tartja nyilván. A költségvetési aggályok és a cég szerint jó eséllyel 2014-ig húzódó magyar eurócsatlakozás miatt azonban az év eleje óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátás érvényes.

Ugyancsak negatív kilátással tartja nyilván február óta a nála "A1" - más hitelminősítők metodikájában "A plusz"-nak megfelelő - magyar adósbesorolást a Moody's Investors Service. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő pedig tavaly decemberben az addigi "A mínusz"-ról "BBB plusz"-ra minősítette vissza a magyar szuverén besorolást.