Sok tartalék pénzt vitt el az árvíz

Vágólapra másolva!
Közel hatmilliárd forintot költöttek bel- és árvízvédelemre, míg a madárinfluenzával kapcsolatosan mintegy 3,4 milliárd forintot fordítottak a különféle teendőkre. Ezek csak a legnagyobb tételek az általános tartalékból, melyből így, a második negyedévben csupán 129 millió forint áll rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

Az első három hónapban az általános tartalék első félévre előirányzott részének több mint 99 százalékát már felhasználta a kabinet: a 2006-ra rendelkezésre álló 37,9 milliárdos keretből április 4-ig több mint 15 milliárd forint ment el, az összeget 3,4 milliárdos visszatérítéssel korrigálhatják az érintett tárcák az év végéig. A PM adatai szerint így a második negyedévben csupán 129 millió forint áll rendelkezésre, figyelembe véve azt a szabályt, miszerint az első félévben, a teljes keretösszeg mindössze 40 százalékára lehet kötelezettséget vállalni - olvasható a Napi Gazdaságban.

A mintegy 15 milliárdos összeg közel 40 százalékát a bel- és árvízvédelemmel kapcsolatos kiadások vitték el. A vis maior tartalék feltöltésére 785,6, az árvízi készpénzalap feltöltésére pedig 300 millió forintot hívtak le a helyi önkormányzatok. Szivattyúk és egyéb eszközök beszerzésére összesen 94,6 millió forintot költött eddig a tartalék terhére a Belügyminisztérium. A környezetvédelmi és vízügyi tárca összesen több mint 2,1 milliárd forintot fordított kárenyhítésre és a védekezésre, az agrártárca fejezetében pedig mintegy 800 milliós felhalmozási kiadási tétel szerepel. A védekezéssel kapcsolatos közmunkaprogram finanszírozása 2,05 milliárd forintot emésztett fel.

Az első negyedév másik kiemelt "krízistémájával", a madárinfluenzával kapcsolatos intézkedésekre 3,4 milliárd forint ment el az általános tartalékból. Az agrártárca számláján 1,93 milliárd forintot írtak jóvá, a betegséggel kapcsolatban felmerülő többletberuházás és -munka finanszírozására. A nehéz helyzetbe került baromfiágazatot, ezen túl 500 millió forinttal támogatta a tárca. Az egészségügy 878,6 millió fordított oltóanyag- és gyógyszerbeszerzésre.

Szintén az általános tartalékból fedezett a kormány egyes rendészeti feladatokat a választási rendezvényekkel kapcsolatban, ez 300 milliót jelentett. Visszapótlási kötelezettség mellett, a tartalékból fedezte a honvédelmi tárca a Honvéd Kórház felújítását (3 milliárd forint) is. Hasonlóan visszatérítendő összeget írtak jóvá a környezetvédelmi tárcának, 400 millió forintot, dologi kiadásokra, bevételkiesés miatt. A kulturális tárca az általános tartalékból fedezte a Magyar Állami Operaház 250 milliós kisegítését és ugyanennyi jutott a Kopint-Datorg Zrt.-vé alakulása során felmerült tőkeemelésre.