Blair nem engedi a Gazprom kizárását

Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a kormány aktívan akadályozza az orosz Gazprom földgázipari céget a legnagyobb brit nagybani gázellátó, a Centrica esetleges felvásárlásában.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben még az került nyilvánosságra, hogy a brit kormány az ellátási biztonságra hivatkozva fontolóra vette még a vállalategyesülési szabályozás módosítását is. Néhány hete híre ment ugyanis, hogy a Gazprom érdeklődik a Centrica iránt. Blair azonban elutasítja a törvénymódosításokat.

Alan Johnson brit kereskedelmi és ipari minisztert állítólag már tájékoztatták azokról a törvénymódosításokról, amelyek a Gazprom-akvizíció kormányzati vétójához szükségesek, írta a múlt héten a Financial Times.

A konzervatív ellenzék támogatná a Gazprom akadályozásában a munkáspárti kormányt. Alan Duncan, a tory árnyékkormány ipari és kereskedelmi miniszterjelöltje szerint a gondot nem az jelenti, hogy mit lép Nagy-Britannia, hanem az, hogy a Gazprom közvetlen politikai ellenőrzés alatt álló állami vállalat.

Tony Blair miniszterelnök szerint viszont Nagy-Britanniának szilárdan fenn kell tartania az európai energiapiaci liberalizáció melletti elkötelezettségét. Blair nem szeretné, ha törvénymódosítással állnák útját a Gazprom törekvéseinek. Úgy gondolja, hogy a független brit versenyügyi hatóságok megfelelően tudnák kezelni a Gazprom esetleges kísérletét a Centrica megszerzésére.

A Gazprom érdeklődését éppen előző nap erősítette meg az orosz cég vezérigazgató-helyettese. Alekszandr Medvegyev a Londonban rendezett orosz gazdasági fórumon azt mondta, a Centrica rajta van a Gazprom "lehetséges akvizíciós célpontjainak" listáján. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ez közvetlenül nem sokat jelent, hiszen a Gazprom jelenlegi pénzügyi erejét tekintve "tulajdonképpen alig találni olyan céget, amelyik nincs rajta a figyelőlistánkon". Cége egyelőre nem tárgyalt sem a Centrica vállalatvezetésével, sem részvényeseivel.

Az orosz cég vezérigazgató-helyettese ismét burkolt fenyegetést intézett az Európai Unió felé. Szerinte "a gázpiac stabilitását ásnák alá" a Gazprom és az uniós vásárlói közötti hosszú távú szerződések deregulációjára és fellazítására vonatkozó uniós javaslatok.

Medvegyev elvetette azokat az uniós felhívásokat is, hogy Oroszország nemzetközi szerződésben vállalja a Gazprom exportgázvezeték-monopóliumának feladását.

A vállalat szóvivője, Szergej Kuprijanov múlt héten közölte, hogy a Gazprom szeretné megértetni az európai országokkal, hogy a cégnek "vannak alternatív lehetőségei a gázeladások terén". A kínai piac gyorsan bővül, és van piaca a cseppfolyósított földgáznak az Egyesült Államokban is, tette hozzá.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő éppen e hónap elején tette közzé átfogó elemzését arról, hogy a Gazprom feltáruló jövőbeni kínai exportlehetőségei az európai fogyasztók szempontjából jelentenek ellátási kockázatot.

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy az orosz gáz iránti európai importigény 2015-ig évi 250 milliárd köbméterre növekedhet a tavalyi 150 milliárd köbméterről. Abban az esetben, ha az évi 80 milliárd köbméter orosz gáz importjáról szóló kínai tervek megvalósulnak, a helyzet könnyen megváltozhat.