Újabb szélerőműpark Magyarországon

Vágólapra másolva!
Több mint 100 millió eurós költséggel szélerőműparkot épít hét kisalföldi település határában az AET Alternatív-Energia Kft. Az összesen 105 széltorony felállítását tartalmazó beruházási program első ütemében 45 berendezést építenek Hegyeshalom, Bezenye és Rajka határában. A második szakaszban hatvanat Lébény, Mosonszentmiklós, Öttevény és Börcs mellett - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Hét kisalföldi település határában, több mint 100 millió eurós költséggel épít szélerőmű-parkokat a német Aufwind Schmack magyar cége. Az AET összesen 105, egyenként két megawattos energiatermelő egység felállítását tervezi a térségben - közölte Kecskés Sándor, programigazgató.

Egy széltorony költsége várhatóan 2,4 millió euró lesz. Az építkezést saját erőből és hitelből finanszírozzák. A program megvalósításáról azt követően született döntés, hogy a szélmérések befejeződtek, s az érintett helyhatóságok, kikötésekkel ugyan, de hozzájárultak az építéshez. A beruházás során, az AET-nek az önkormányzatok által meghatározott, úgynevezett tájesztétikai szempontokat is figyelembe kell vennie, településenként csak meghatározott számú tornyot építhetnek.

A földtulajdonosokkal 25 évre szóló bérleti szerződést kötöttek. A széltornyok helyét is kiválasztották. A várhatóan még az idén kezdődő első ütemben - Hegyeshalom, Bezenye és Rajka határában - településenként, átlagosan 15, összesen pedig mintegy 45 Vestas típusú energiatermelő berendezés építése kezdődik el.

Ezzel párhuzamosan előkészítik a program második ütemét is. Lébény, Mosonszentmiklós, Öttevény, valamint Börcs határában hasonló teljesítményű berendezésekből összesen hatvan lesz - tette hozzá Kecskés. A Magyar Energia Hivatal a hálózat terhelhetőségét figyelembe véve, egyelőre 330 megawatt teljesítményű szélerőmű hálózatba kapcsolásához járult hozzá. A Magyar Villamos Művek Rt.-vel tárgyalásokat kezdtek egy új átadóállomás megépítéséről is, amely jelentősen növelné a hálózat befogadóképességét.