Demján: Szeptemberig eldől az ország sorsa

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Unió nem fogadja el szeptemberben a magyar konvergenciaprogramot, az állampapírokban lévő forró pénzek elhagyják az országot, és a piacok leírnak minket - állítja Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor kijelentette: az adórendszer miatt nem versenyképes Magyarország, ennek oka pedig a nagy, nem hatékony és drága állam. Az unió az adók versenye, így Magyarország eleve hátránnyal indul - folytatta az elnök.

Úgy véli, eddig egy kormány sem merte vállalni az adócsökkentéssel együtt járó kiadáscsökkentést. Ha ez nem változik, akkor a fizikai dolgozók és a fiatalok elhagyják az országot - vázolta Demján azt a helyzetet, amely akkor alakul ki, ha a kormány és az ellenzék sürgősen nem lép a megfelelő irányba.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége még a választások előtt írásbeli nyilatkozatot kért a gazdaságpolitika legfontosabb pontjairól mind a négy, később a parlamentbe került párttól. A programok komolyságára jellemző, hogy a Fidesz elnöke egyik nap aláírta azt, hogy egyetért a minimálbér szinten tartásával, másnap viszont bejelentette a 100 ezer forintos minimálbért - jegyezte meg a VOSZ ügyvezető elnöke.

Demján Sándor egyébként a 200 ezer forintos minimálbért tartaná kívánatosnak, de ehhez Magyarországnak el kell érnie a régi uniós államok egy főre jutó bruttó hazai termelése (GDP) 80 százalékát. Ezt egyben az euró bevezetési feltételének nevezte.

A legsürgetőbb kormányzati teendő Demján Sándor szerint a konvergenciaprogram elkészítése, amelynek olyannak kell lennie, hogy azt elfogadja az EU. Ha ez meghiúsul, akkor az állampapírokban lévő forró pénzek elmennek az országból. Ekkor az euró ára elérheti a 400 forintot, és Magyarország elbúcsúzhat a remélt uniós támogatásoktól is - vélekedett a VOSZ vezetője.

A munkaadói szervezet a következő pontokba foglalta össze a tennivalókat: a kormány és az ellenzék rögzítse az euró 2010-es bevezetésének szükségességét, a költségvetési hiány csökkentését, az egészségügy reformját, valamint azt, hogy 2010-re a bérköltség egyharmada helyett annak kétharmada marad a munkavállalók zsebében. Ehhez radikálisan kell csökkenteni az államot, például az önkormányzatoknál a mai alkalmazottak kétharmada is elegendő lesz.

Az evával kapcsolatban az ügyvezető elnök úgy vélekedett, hogy átmenetileg - a kis és közepes cégek segítésére - duplájára kell emelni a jelenlegi 25 milliós értékhatárt, de a végső cél az, hogy az evához hasonló teher háruljon csak minden vállalkozóra.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kidolgozott egy pontozásos rendszert a pártok gazdaságpolitikai programjainak értékelésére. Például a négy évre meghirdetett és stabilan tartott adórendszer a legmagasabb, 15 pontot éri.

Ugyanennyi pontot kap a kormány, ha felszámolja a körbetartozás okait. Az államháztartás hiányának - GDP-hez mért - csökkentésekor százalékpontonként 10 értékelési pontszám jár. A legtöbb programpont csak jövőre, de inkább 2008-ban értékelhető, ám az államigazgatási reformot például már az idén értékelni fogják.