Nem változik a cukor nagykereskedelmi ára

Vágólapra másolva!
Európa cukortermelése idén több mint negyedével, 16,5 millió tonnára eshet vissza az előző idény 21,9 milliójáról, az uniós cukorreform miatt. A magyar termelés is csökken 9,4 százalékkal 400 ezerről 360 ezer tonnára.
Vágólapra másolva!

A cukorrépa vetése hamarosan befejeződik, idén az Európai Unióban 1,74 millió hektárra csökken a vetésterület, a tavalyi 2,14 millió hektárról, Magyarországon pedig 58 300 helyett csak 50 ezer hektárt vetnek be ezzel a növénnyel. A drasztikus csökkentés a piaci egyensúlyt célzó, tavaly ősszel elfogadott uniós cukorreform következménye.

A cukor tonnánkénti ára 631 euró az unióban, ugyanúgy, mint tavaly. Ebből az árból azonban 125 eurót a gyáraknak a szerkezetátalakítási alapba kell befizetniük. A 3 év alatt ily módon összegyűlt összegből a részben vagy egészben bezáró cukorgyárakat fogják támogatni.

A termelők 32,86 eurót kapnak idén a cukor tonnájáért szemben a tavalyi 46,7 euróval. A magyar gazdáknak a 30 euró jelenti azt a határt, amíg érdemes cukorrépát vetni, ha ez alá az összeg alá megy az ár, akkor más, versenyképesebb növénnyel vetik be földüket - mondta az origo kérdésére Kelemen István, a Cukortermelők Országos Szövetségének főtitkára.

A magyar piacon valamivel alacsonyabbak az árak, mert az unió által a balkáni országok számára nyújtott vámmentes kontingensből származó cukor jó része nálunk landol. Az éles verseny miatt 560-580 eurót kapnak a gyártók a cukor tonnájáért, és ez az elkövetkezendő két évben valószínűleg nem is fog változni - tudtuk meg a szakembertől.

A világpiaci ár jelenleg 400 euró körül van, amit 2009-re az uniónak kell elérnie. A csökkenő EU-s árakkal párhuzamosan azonban a világpiacon egyre értékesebb a cukor, ami az energiaárak növekedésének, az egyre nagyobb mértéket öltő etanolgyártásnak és a bővülő keresletnek tudható be. Ha a tendenciák nem változnak, akkor már 2009 előtt elérhetjük a világpiaci árszintet, ám annak további emelkedése esetén Magyarországon is többet kell majd fizetni a cukorért. A bővülő keresletet, ráadásul magasabb áron azonban kevesebb uniós cukorgyárnak kell majd kiszolgálnia.