Adószabály miatt zárhatnak be kórházakat

Vágólapra másolva!
Az egészségügyben is meg kell szüntetni a színlelt szerződéseket júliustól. Sok helyen csak papíron van annyi orvos, mint amenynyit a feladathoz a jogszabály előír, ezért jó néhány kis kórházat fenyeget a bezárás veszélye. A szakmai szövetségek a miniszterelnöktől várnak megoldást - számol be a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A vidéki kórházakból minden harmadik orvos hiányzik. Miután megfelelő számú orvos nélkül nem folytatható gyógyítás, a szakemberhiány elkendőzésének egyik eszköze az úgynevezett forintos szerződés. Mind több vidéki kórházigazgató kényszerül erre azért, hogy az intézet ne veszítsen el egy-egy szakmai profilt. Ezek az intézetek általában évek óta lasszóval sem fognak aneszteziológust, patológust, pszichiátert, ideggyógyászt, szülészt, infektológust, pulmonológust, sugárterápiás, illetve röntgenszakorvost.

Az ilyen helyekre névleges díjért szerződnek el zömmel a magánpraxisban dolgozó szakorvosok. A kórház így különösebb költség nélkül papíron orvoshoz jut, s nem kell egyetlen szakmáról sem lemondania, a magánorvos pedig, ha a szükség úgy hozza, rendelkezik kórházi háttérrel is. A munkaerő pótlásának ezek az eszközei a június 30-án hatályba lépő szabályok szerint színlelt szerződések lesznek, azaz büntetendővé válnak.

A kórházakban az ügyeletek 40 százalékát vállalkozások látják el, de arról nincs pontos adat, hogy ezekből menynyi az olyan, amely színlelt szerződésnek bizonyul majd - mondta el a Népszabadságnak Kőszegfalvi Edit, az Egészségügyi Minisztérium jogásza. Szerinte nincs probléma az olyan ügyeleteknél, amelyekben a feladatot teljes egészében egy külső vállalkozás látja el. A reggel közalkalmazott, délután bt. vállalkozásokat azonban munkaviszonnyá kell alakítani. Ezután viszont ugyanazt a munkát kevesebbért, közalkalmazotti bérért kellene végezni.

A színlelt szerződésekkel foglalkoztatottak jó része már jelezte: nem vállal ügyeletet, ha azt közalkalmazotti bérért kell végeznie. Ráadásul a munkaidőszabályok szerint az orvos hetente legföljebb 60 órát dolgozhat, s egyhuzamban 12 óránál többet nem. Így a nyolcórás munkaidő után nem is kötelezhető ügyeletre a közalkalmazott orvos. Vidéken pedig, ahol nyolcvan-száz kilométeres körzetben nincs másik kórház, nehéz lesz külső, az ügyeletet ellátó orvosi vállalkozást találni.

A Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete közös levélben kérte a miniszterelnököt, hogy tegyenek kivételt az egészségügyben dolgozókkal, és júliustól se büntessék őket a színlelt szerződések miatt. Ari Lajos, az EGVE elnöke elmondta: a jövő héten mérik fel, hogyan érintik a kórházakat az intézkedés hatásai, és az adatokat eljuttatják a kormánynak is.