Elsimítja az energiavitát Bolívia és Brazília

Vágólapra másolva!
Evo Morales bolíviai elnök korábban kilátásba helyezte, hogy államosítják a kőolaj- és földgázkészleteket, és hogy csak magasabb áron hajlandó gázt exportálni Argentínába és Brazíliába. A dél-amerikai államok vezetői most úgy nyilatkoztak, készek a vita elsimítására.
Vágólapra másolva!

Megállapodott egymással a bolíviai és a brazil elnök szombaton az osztrák fővárosban arról, hogy az országaik közt energiaügyekben támadt vita elsimításán fognak fáradozni. "Szomszédok vagyunk, ennélfogva szövetségesek (is)" - jelentette ki Evo Morales bolíviai elnök, miután két órán át tárgyalt zárt ajtók mögött brazil kollégájával, Luiz Inacio Lula da Silvával.

A megbeszélések után brazil részről nyilatkozó Celso Anorim külügyminiszter bejelentette, hogy a közeljövőben Bolíviába utazik, folytatandó az energiaügyi kapcsolatokról megkezdett tárgyalásokat.

Evo Morales május 1-jén bejelentett intézkedése, miszerint államosítják a kőolaj- és földgázkészleteket, minek nyomán a külföldi tulajdonú vállalatoknak át kell adniuk a készletek feletti ellenőrzést a bolíviai államnak, érzékenyen érintett Bolíviában megtelepedett több külföldi céget, köztük a brazil Petrobras vállalatot is. Morales azt is kilátásba helyezte, hogy az eddiginél magasabb áron exportál gázt Argentínába és Brazíliába.

A brazil külügyminiszter pénteken Bécsben nem zárta ki, hogy országa visszahívja nagykövetét La Pazból, ha Bolívia lefoglalja a Petrobras vagyoni érdekeltségeit anélkül, hogy kártalanítaná a brazil vállalatot. A brazil állam tulajdonában lévő Petrobras a legnagyobb külföldi gáztermelő a bolíviai piacon, több mint másfél milliárd dollárt fektetett be a gáziparba a jelentős földgázmezőkkel rendelkező, de szegény dél-amerikai országban.

A tárgyalás után Morales elnök azt mondta, "nagyon szívélyes" volt a találkozó. Visszautasította, hogy félreértés lenne Brazília és Bolívia között, mint mondta, ezt az érzetet csak bizonyos tömegtájékoztatási eszközök táplálják.