A gáz 15-20 százalékkal drágul az év végéig

Vágólapra másolva!
Mintegy 15-20 százalékos gázáremelkedést vár az év végéig a GKI. Az intézet a gázár támogatását csak az átlag alatti jövedelműek számára biztosítaná, amellyel a költségvetés akár 100 milliárd forintot is megtakaríthatna.
Vágólapra másolva!

A GKI Gazdaságkutató Rt. számítása szerint a gáz ára 15-20 százalékkal nő az év végi fűtési szezonig a világpiaci árak növekedéséből adódóan változatlan piaci trendek mellett - mondta Hegedűs Miklós, az intézet ügyvezető igazgatója kedden Budapesten.

Az Industria szakkiállításon megtartott energetikai konferencián Hegedűs Miklós úgy vélekedett, hogy a gázkompenzáció nélkül a drágulás elérné a 60 százalékot. Az igazi piackomfort dolog az lenne, ha a kormány helyére tenné az "őrült" kompenzációs rendszert és elfelejtené a gázár támogatását - hangoztatta az ügyvezető igazgató.

Szerinte gazdaságilag racionális és társadalmilag méltányos döntés lehet, amennyiben a kormány a gázár-kompenzációt csak az átlag alatti jövedelműek körében tartja fenn. Ezzel a költségvetés mintegy 100 milliárd forintot takaríthatna meg - fűzte hozzá.

Hegedűs Miklós közölte: meg lehetne szűntetni azt a helyzetet, hogy az állam évi 150-200 milliárd forintos kompenzációs kiadásainak kétharmadát a legmagasabb jövedelműek "vigyék el" magas fogyasztásukból kifolyólag. Megjegyezte, a gázár-kompenzáció megszűnését követően a közületi intézményeket a jelenlegitől eltérő formában segíthetné a költségvetés.

Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a témára reagálva úgy fogalmazott: a kormány és az államigazgatás sem dilettáns, látja azokat a problémákat, amik itt vannak. A politikai érzékenység, a fogyasztók teherbírási képessége és több más dolog összehangolása kell ahhoz, hogy ezeket a viszonyokat normális módon helyére lehessen tenni - hangsúlyozta Hatvani György.

Eltért az államtitkár és Hegedűs Miklós véleménye abban, hogy a lakosság mennyire energiatudatos. Hatvani György szerint a rendszerváltás előtti évtizedekben megszokott alacsony energiaárak miatt alakult ki az a társadalmi attitűd, hogy nem gond az energiafelhasználás. Az energiatudatosság hiánya pazarláshoz vezet, az pedig kis energiahatékonysághoz - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Hegedűs Miklós ugyanakkor úgy látja, hogy a lakosság a legnormálisabb szereplő a piacon, az emberek az energiaárakra érzékenyen reagálnak. Mivel azonban az állam szórakozik a gázárakkal, ezért a lakosság sem törekszik annyira csökkenteni fogyasztását és adott esetben nem is vált más energiaellátás formára - vélekedett az ügyvezető igazgató. Hatvani György szerint az energiatudatosságot nem lehet népneveléssel javítani és azt a piac sem kényszeríti ki. Fajsúlyos energiahatékonysági programra van szükség, ami a formálódó kormányprogram része - tette hozzá a helyettes államtitkár.