Forgalomban maradnak az aprópénzek

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint forgalomban maradnak az aprópénzek. Az MNB szerint a lakosság igényli a kisebb címletű érméket, a jegybanknak törvényi kötelezettsége ezeket biztosítani - írja a Napi Gazdaság. Elemzők szerint több milliárd forintot lehetne megtakarítani a lépéssel.
Vágólapra másolva!

A jegybank szóvivője, Missura Gábor szerint forgalomban maradnak az egy- és kétforintosok. Missura Gábor szerint "amíg a forint létezik, 1 és 2 forintos is létezni fog", annak ellenére, hogy egyes felvetések szerint milliárdokat lehetne megtakarítani a aprópénzek megszüntetésével.

Az utóbbi hetekben különösen tempósan emelkedett az aprópénzek előállításához felhasznált nyersanyagok ára: a réz tonnája márciusban 5 ezer, a héten már 8 ezer dollárt ért, a nikkelé 15 ezerről 20 ezerre, a cinké 2400-ról 3400 dollárra szökött fel ugyanebben az időszakban. Az 1993-as kibocsátás óta közkézen forgó 2,5 milliárd érme kétharmadát (918 millió egy- és 780 millió kétforintos) ez a két címlet teszi ki. Szakértők szerint a gyártásuk leállítása közvetlenül évi egymilliárd forint megtakarítást hozna, és további előnyökkel járna az árak ebből következő kerekítése. Ez a pénzforgalom teljes költségét tovább mérsékelné, igaz, az inflációt növelné az árak emelkedésével.

Missura szerint ugyanakkor a lakosság igényli a két legalacsonyabb címletet, és a jegybanknak törvényi kötelezettsége is biztosítani elérhetőségüket. Az alacsony címletek gyártása mindig veszteséges, az 1 és 2 forintosok előállítási költsége mintegy ötszöröse forgalmi értéküknek, az 5 és 10 forintosoké pedig kétszerese. A két kisebb címlet forgalomban tartása évi 700-800 millió forintba kerül a jegybanknak.

Tavaly 117 millió kétforintost és 101 millió egyforintost igényeltek az MNB-től, a tapasztalatok szerint a kétforintosok 60, míg az egyforintosok 75 százaléka kerül ki a forgalomból. Az ötvenfillérest a jegybank akkor vonta ki a forgalomból, amikor annak visszaáramlását már szinte mérni sem lehetett.