Tíz százalék felett az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) 11,9 százaléka volt az államháztartás hiánya 2006. I. negyedévében a jegybank szerint. A rekorddeficit az infláció gyorsulását és kamatok emelkedését eredményezi - mondta az [origo]-nak Németh Dávid, az ING Bank elemzője. 
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai termék (GDP) 11,9 százaléka volt az államháztartás szezonálisan kigazított hiánya a pénzügyi számlák adatai alapján 2006 első negyedévében - közölte kedd délután a Magyar Nemzeti Bank. Ez mintegy másfélszer akkora arány, mint egy évvel korábbi 8 százalék. A szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási igény még ennél is nagyobb, az a GDP 16,0 százalékát tette ki.

A jegybank tájékoztatása szerint az első negyedévi államháztartási finanszírozási igényt a negyedéves GDP 3,0 százalékával növelte a Gripen vadászgépek első részletének leszállítása és a gyorsforgalmi útberuházások aktiválása. A központi kormányzat elsősorban hosszú lejáratú állampapírok kibocsátásával fedezte a finanszírozási igényét, és jelentősen növekedtek folyószámla-követelései.

A helyi önkormányzatok bevételi többlete a központi költségvetéstől felvett hiteleik csökkenésében jelent meg. A társadalombiztosítási alapok a hiányukat a központi költségvetéstől felvett hitellel finanszírozták.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága az első negyedév végén 14 962,2 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének körülbelül 67,6 százalékát tette ki (a magánnyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén) - közölte az MNB.

A rekordmagasságú államháztartási hiány az infláció gyorsulását és deficit finanszírozásának drágulását eredményezi - mondta az [origo]-nak Németh Dávid, az ING Bank makrogazdasági elemzője.

Az elemző tájékoztatása szerint az Államadósság Kezelő Központ már az idei év elején is körülbelül 50 bázisponttal magasabb kamatok mellett tudott csak forrásokhoz jutni a nemzetközi pénzpiacokon. Szerinte az év folyamán további 10-20 bázisponttal magasabb kamat mellett tud kötvényeket kibocsátani a szervezet.

A magas államháztartási hiány az infláció felgyorsulásával jár együtt - véli Németh Dávid. A magas deficit ugyanis az állami alkalmazottak bérének és az állam által megbízott cégek jövedelmének növekedését okozza.

A növekvő jövedelemkiáramlás mellett a költségvetési lazításokat követő megszorító intézkedések - például az általános forgalmi adó és a jövedéki adó növekedése, az ártámogatások csökkentése és a vállalkozásokat terhelő adók növelése szintén hozzá járul az infláció növekedéséhez.

Fotó: Fábián Évi
A kormány választások előtti túlköltekezése okozta a rekordhiányt

Németh Dávid szerint a kormány választások előtti túlköltekezése okozta a rekordhiányt. A Szakember ezért úgy véli, a következő negyedévekben kisebb lesz a deficit. Az [origo] azonban úgy tudja, hogy áprilisban és májusban még az első negyedév átlagánál is nagyobb lehet az államháztartás finanszírozási igénye, mai nem mond ellent az ING Bank elemzőjének logikájával.

A pénzügyi szakember úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank ugyan pesszimista módon szokta számolni és kezelni a makrogazdasági adatokat, a az államháztartás idei első negyedévi hiánya azonban még ezt figyelembe véve is rekordmagasságú lehet.

A jegybank ugyanis az államháztartás hiányának kiszámításakor nem szokta figyelembe venni a nyugdíjrendszer átalakítása miatt levonható tételeket, viszont több állami érdekeltségű vállalat veszteségeit a deficithez számolja. Emellett a jegybank más forrásokból szerzi meg a hiány kiszámításához szükséges adatokat.

Németh Dávid szerint azonban még ha az említett különbségeket figyelembe vesszük és leszámítjuk a jegybank által közölt adatokból, akkor is 10,5 százalék körül lehet az államháztartás GDP-arányos hiánya.

Az elemző szerint eddig a legmagasabb éves hiány 2002 végén volt, amikor több év alatt felhalmozott veszteségét egy év hiányához adták hozzá. Akkor a GDP 9,4 százalékát érte el a deficit. A szakember szerint negyedéves szinten sem volt ekkora hiány, mind amekkorát a jegybank most kimutatott.

MTI/Giczi József [origo]