Tízezren tartoznak adóbevallással

Vágólapra másolva!
Több mint tízezer bevalló hiányzik az 51 ezer elektronikus bevallásra kötelezett cég közül. Az adóhivatal a bevallási határidő lejárata ellenére a hónap végéig nem szab ki mulasztási bírságot a későkre - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus bevallásra kötelezett cégek ötöde, több mint tízezer cég még nem töltötte ki elektronikus adóbevallását. Péntekig, a határidő lejártáig körülbelül 35-40 ezer bevallás érkezett meg az APEH elektronikus postafiókjába.

Szombaton újabb határidő jár le az adózási naptárban. Ekkorra kell beküldeni a személyi jövedelemadó-bevallásokat, ám miután ez a dátum hétvégére esik, az adóíveket még hétfőn éjfélig büntetlenül postára lehetett adni - tájékoztatta a Népszabadságot Nagy József, az APEH főosztályvezetője.

Mintegy 2,3-2,4 millió személyi jövedelemadó-bevallást vár a hivatal az adózóktól, s ebből hétfő délig másfél millió már meg is érkezett. Ez körülbelül kétszázezerrel több bevallást jelent, mint tavaly ilyenkor. Nagy József szerint ez azzal is magyarázható, hogy ebben az évben csaknem húszszor többen éltek az elektronikus bevallás lehetőségével, mint tavaly. Ez az adórendezés egyik legkényelmesebb módja. Aki ugyanis regisztrált az okmányirodában, azaz hozzájutott az elektronikus aláírás lehetőségéhez, és egy fotelből kényelmesen kitöltheti a számítógépén az adóbevallását.

A másfél millió bevallás alapján az adózóknak mintegy 45 milliárd forint visszajár, ebből 36 milliárdot már visszautaltak 630 ezer embernek. Egy átlagos adózó 57 ezer forint extra bevételhez juthat az adó-viszszatérítés okán.