A Juventus összeomlott a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Értékük hatalmas zuhanása miatt, felfüggesztették a Juventus részvényeinek jegyzését kedden, a milánói tőzsdén. Folyik az egyre szélesedő olasz futballbotrány felgöngyölítése.
Vágólapra másolva!

Az itáliai futball és a lemondás miatt vezetőség nélkül maradt labdarúgó-szövetség rendbetétele a kormánybiztos, Guido Rossi feladata lesz. A tekintélyes társasági jogász, az olasz trösztellenes törvény atyja, a Montedison és a Telecom vezetőségi tagja, a tőzsdét ellenőrző Consob elnöke volt. Első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szövetségen belül először is az érdek-összeférhetetlenséget fogja felszámolni, bár az olaszok leginkább azt szeretnék tudni, mi lesz a Juventusszal: többedmagával a harmadosztályba kerül-e vissza, és ha igen, hány bajnoki címet vesznek el visszamenőleg a csapattól - írja a Népszabadság.

A skandalum egyre dagad, Luciano Moggi, a Juventus eddig teljhatalmú és most bukott vezetője ügyészségi meghallgatása után már a liga elnöke, Adriano Gallianit, a Milan, illetve az Inter edzője, Carlo Ancelottit és Roberto Mancinit, valamint az AS Roma tulajdonosa, Rossella Sensit is kapott idézést - egyelőre tanúként. Közben a sporttisztaság hősének kikiáltott cseh edző, Zdenek Zeman - aki évek óta a Juventus doppingbotrányát és gyanús üzleteit feszegeti - annyit mondott: ez még csak a jéghegy csúcsa.

Marcello Lippi, a válogatott szövetségi kapitánya megerősítette a Juventus kapusának Luigi Buffonnak a világbajnokságon való szereplését, annak ellenére, hogy a háló őre ellen törvénytelen sportfogadás miatt emeltek vádat: e szerint kétmillió eurót tett volna fel egyes mérkőzésekre, és természetesen nyert is, bár ő azt állítja, nem olasz találkozókról volt szó.

A 40 millió szurkolót mozgató olasz futball évi ötmilliárd eurós üzletet jelent, a tévés közvetítések jogdíja is 600 millió eurót tesz ki.