Gyorsan növekszenek a cseh online portálok

Vágólapra másolva!
Mintegy harminc százalékkal emelkedett a tavalyi évben a három legnagyobb cseh internetes hírportál bevétele. Oldalaik heti átlagos látogatottsága pedig mintegy 40 százalékkal nőtt - közölte a három cég.
Vágólapra másolva!

Az online portálok bevételének folyamatos növekedése annak következménye, hogy Csehországban is egyre szélesebb körben terjed az internet. "A vállalkozók és lakosság egyre inkább elfogadják mint alternatív médiát, amelyen érdemes hirdetéseket elhelyezni" - mondta újságíróknak Prágában David Durov, a harmadik legnagyobb hírportál, az Atlas.cz igazgatója. A portálok bevételei a rajtuk elhelyezett reklámokból származnak.

Mindhárom hírportál ingyenes e-mailes szolgáltatásokat is nyújt. A legnagyobb hírportál továbbra is a Seznam.cz. A Seznam.cz bevételei a tavalyi évben 800 millió koronát (7,49 milliárd forint) tettek ki, ami az előző, 2004-es évhez hasonlítva 40 százalékos növekedés - közölte a portál igazgatója Ivo Lukacovic. A második helyen a Centrum.cz van, igazgatója Oldrich Bajer újságíróknak azt mondta, hogy tavalyi bevételeik 100 millió koronával nőttek (936 millió forint), de a bevételek konkrét összegét nem árulta el. Az Altas.cz szintén nem közölt konkrét adatot, de igazgatója szerint a bevétel növekedése tavaly 100-130 millió korona körött lesz.

A hivatalos kimutatások szerint a Seznam.cz portált naponta mintegy 1,6 millió látogató keresi fel, a Centrum.cz-t nem egészen félmillió, míg az Atlas.cz-t mintegy 240 ezer.