Kihirdették a metrókocsitender győztesét

Vágólapra másolva!
A Budapest Metropolis Konzorcium szállíthatja a szerelvényeket a leendő 4-es, és a 2-es metró vonalára - közölték a BKV-nál. A nyertes pályázat ajánlati ára 247 millió euró, mintegy 65 milliárd forint volt.
Vágólapra másolva!

A Budapest Metropolis Konzorcium, amelynek tagjai a francia Alstom Transport és a Ganz-Transelektro Rt. nyerte el a BKV Zrt. tenderét a metrószerelvények beszerzésére - közölte a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) pénteken.

A nyertes ajánlati ára 247 millió euró volt, a második helyezett a tenderen az orosz Metrowagonmash Rt. lett.

A nyertesnek a 4-es metró vonalára 15 darab, a 2-es metró vonalára pedig 22 darab metrószerelvényt kell szállítania, valamint opcióként a 4-es metróvonal második szakaszának megvalósítása érdekében további 7 darab metrószerelvényt.

A 2-es metró vonalára a szerződéskötéstől számított 2 éven belül kell az első szerelvénynek megérkeznie, a harmadik év végére pedig mind a 22 darab szerelvény leszállításra kerül - áll a közleményben.

A tenderen második helyezett orosz Metrowagonmash Rt. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul - jelentette be Juhász Béla, a cég magyarországi képviseletét ellátó Interline Kft. vezetője pénteken. Azért fordulnak a jövő héten a bizottsághoz, mert ajánlatuk több mint ötmillió euróval alacsonyabb volt a nyertes Budapest Metropolis Konzorcium ajánlatánál - mondta Juhász Béla. Hozzátette: a pályázati kiírásban az ár előkelő helyen szerepelt a bírálati szempontok között.

A vállalat képviselője szerint az elbírálásnál "műszaki elpontozás" történt, ám hozzátette: ezt a vállalat jogászai a nyertes konzorcium pályázatának megtekintése alapján fogják eldönteni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy partnerük a Hitachi, amely a Metrowagonmash szerint világszínvonalú műszaki technológiát képvisel. "Még fordulhat a kocka" - jegyezte meg Juhász Béla hozzátéve, hogy amennyiben beadványukat elutasítják és megindokolják, akkor tiszteletben tartják a végeredményt.