Külföldi befektetőkön állhat bosszút a Kreml

Vágólapra másolva!
A Kreml megnehezíti a gázkitermelési koncessziók elnyerését, ha hátrányos feltételeket szabnak számára a WTO-csatlakozási tárgyalásokon - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Kreml keményebb feltételeket szab a külföldi társaságoknak az orosz piacra történő bejutáshoz, ha diszkriminációt tapasztal a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő csatlakozásról folyó tárgyalásokon.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tagadta, hogy az orosz vezetés összekapcsolná a Barents-tengeren lévő Stokman gázmező feltárására adott koncesszió elbírálását a WTO-csatlakozási tárgyalások alakulásával, de nyilvánvaló, hogy újabb ultimátumról van szó, ami elsősorban azt a két amerikai olajvállalatot érinti, amely részt vesz a tenderen.

A közlemény ellentétes az orosz kormánytisztviselők korábbi nyilatkozataival, hogy az energiacégek között folyó tárgyalásokat el kell választani az átfogó politikai kérdésektől.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője tagadta, hogy bármilyen kapcsolat lenne a Stokman gázmező és a WTO-tárgyalások között. Szerinte az orosz gázóriás az ajánlatok alapján fog partnert választani. Eddig öt nagy olajcég adott ajánlatot a Gazpromnak a 3700 milliárd köbméteres földgázkészlettel rendelkező Stokman mező kiaknázására: az amerikai Chevron Corp. és a ConocoPhillips, a francia Total SA, a norvég Statoil ASA és a Norsk Hydro ASA.

Moszkvának még három országgal, az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Moldovával kell megállapodnia a WTO-csatlakozás feltételeiről, miután tegnap Kolumbiával is megegyezés született. Az USA és Ausztrália az orosz agárszektornak adott állami támogatás csökkentését követeli, de a Kreml nem hajlandó évi 9,5 milliárd dollár alá menni. Ausztráliával ennek ellenére a várakozások szerint május végéig megszületik a megállapodás, A Washingtonnal folyó tárgyalásokon még az orosz pénzügyi és biztosítási piac megnyitása, a szellemi tulajdon kérdése és a repülőgépekre kivetett vámok szerepelnek - közölte tegnap Makszim Medvedkov, a moszkvai gazdasági minisztérium illetékes főosztályvezetője. Oroszország azt reméli, hogy még a júliusi szentpétervári G-8 csúcstalálkozó előtt sikerül az összes vitás kérdést rendezni.