Megduplázza kitermelését a Lukoil

Vágólapra másolva!
A legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil 2015-ig meg akarja kétszerezni szénhidrogén-kitermelését. A vállalat elsősorban gázkitermelését kívánja növelni.
Vágólapra másolva!

A Lukoil vezetői szerint az olajcég termelése 2015-ig napi 4 millió hordó olajegyenértékre nő a jelenlegi napi 2 millióról, és a kitermelés egynegyede-egyharmada származik majd földgázból. A Lukoil a Gazpromnak fogja eladni a gázt.

A Lukoil az első az orosz olajcégek közül, amely szerződést kötött a Gazprommal a kitermelt földgáz eladására. A vállalat ezer köbméterenként 22 dollárt kap a Gazpromtól. Később 60 dollárra számítanak a nyugat-szibériai földgáz, illetve 100 dollárra a dél-oroszországi földgáz eladásából.

Tavaly a Lukoil több mint 50 százalékkal 6,44 milliárd dollárra növelte adózott eredményét a 2004-es 4,25 milliárd dollárról. A bevétele 55,77 milliárd dollárra emelkedett 33,85 milliárdról. A cég napi olajtermelése 5,4 százalékkal 1,94 millió hordóra gyarapodott.

A magyar olajellátásban tavaly év elején fennakadásokat okozott a Kremllel szembekerült Jukosz megfosztása főegységétől. A megrendült Jukoszt az új piacvezető, Kreml-barát Lukoil váltotta fel a Mol fő szállítójaként, ötéves szerződést kötve vele évi ötmillió tonna olaj szállításáról. Moszkvai elemzők többször latolgatták, hogy a Lukoil részesedést vehet a Molban, de ezt a cégnél tagadták.

Tavaly ősszel a Lukoil járt közben a Mol érdekében az orosz vezetéküzemeltető Transznyeftynél, amely csökkenteni akarta szállítókapacitásait az utolsó negyedévben.