Ecostat: Kevésbé optimisták a nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
Az Ecostat TOP-100 konjunktúra-indexe májusban 53 százalék, 1 százalékponttal alacsonyabb, mint áprilisban, de 3 százalékponttal meghaladja a 2005 májusi értéket. A nagyvállalatok szerint a hazai gazdaság fejlődési esélyeit a kedvezőtlen egyensúlyi helyzet gyengíti.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglalója szerint májusban a hazai nagyvállalatok 2006 második félévére vonatkozó várakozásait a korábbinál óvatosabb állásfoglalás jellemzi. A hazai gazdaság fejlődési esélyeit a kedvezőtlen egyensúlyi helyzet és a várható kormányzati intézkedéseket övező bizonytalanság gyengíti. Az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást vár a TOP-100 nagyvállalat 36 százaléka, egyharmaduk stabilitásra számít.

Saját vállalkozásuk kilátásait derűlátóbban értékelik a cégek, mert az EU nagy gazdaságainak élénkülése exporttevékenységük bővítésének reális lehetőségét hordozza. Saját gazdálkodásának feltételeit a nagyvállalatok 40 százaléka kedvezően ítéli meg. A TOP-100 kör minden második vállalkozása a következő hat hónapra stabil működési környezettel számol, pozíciói rosszabbodását mindössze egytizedük tartja elképzelhetőnek.

Májusban a külföldi kereslet bővülésével a nagyvállalatok majdnem fele, stabilitásával 43 százaléka számol. A pesszimista előrejelzések aránya mindössze 9 százalék. A nagyvállalatok több mint a fele a külföldi értékesítési lehetőségek fennmaradásával számol 2006 második félévében. Az export piacok bővülését a vállalkozások 43 százaléka valószínűsíti.

A belföldi értékesítés megítélésében a cégek borúlátóbbak, 35 százalékra emelkedett a hazai piac szűkülésével számolók aránya. Az eladási lehetőségek kiszélesedését a cégek 23 százalék várja. Fél éven belül a belföldi kereslet szinten maradását feltételezi a cégek 59 százaléka, a hazai kereslet élénkülését 19 százalékuk várja.

A beruházási szándék erősödött a TOP-100 vállalati körben, mértéke májusban 57 százalék, 4 százalékponttal magasabb az áprilisinál. Pénzügyi helyzetének stabilitásában a TOP-100 kör 58 százaléka bízik, minden negyedik vállalat pedig likviditásának javulását reméli.

A nagyvállalatok várakozása szerint 2006-ban a fogyasztói árak átlagos emelkedése 3,3 százalék lehet. Májusban a nagyvállalati szektor decemberi, 12 hónapos árprognózisa 3,2 százalék, 0,3 százalékponttal magasabb az áprilisi előrejelzésnél.