Szlovákia: félszázalékos alapkamat-emelés

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Bank a keddi kamatértekezletén fél százalékponttal 4,00 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót.
Vágólapra másolva!

A júniusi választásokra tekintettel a többség inkább szerényebb, negyedpontos emelést várt, ami azonban ténylegesen a piaci kamatok csökkenését, a szlovák korona valamelyes leértékelődését eredményezhette volna. A nagyobb szigort az elszabaduló infláció indokolja, Szlovákia 2009-re tervezett euróövezeti csatlakozására készülve. A döntéskor a szlovák korona 37,661/611 euró volt a pozsonyi bankközi piacon, 0,10 százalékkal drágább a hétfői késői 37,699/639 eurónál.

A szlovák központi bankban már április végén figyelmeztettek, hogy az inflációs kockázatok miatt később szigorítás várható, ha az euró bevezetése felé vezető úton akarják tartani a gazdaságot. Az idei inflációs célok pedig nem teljesülnek - erősítette meg a múlt héten a szlovák központi bank elnöke, Ivan Sramko. A bank év végére 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt céloz meg, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, de már április végén 3,7 százalékra emelte az év végi tizenkét havi inflációra szóló előrejelzését az addigi 2,8 százalékról, EU-szabvány szerint számolva. A jövő év végére változatlanul hagyták a 2,0 százalékos célt, Szlovákia akkorra akarja teljesíteni az euróövezeti csatlakozás minden feltételét.

A bank február végén emelte utoljára az alapkamatot, akkor is a piacon várt negyed százalékpontnál meredekebben, fél százalékponttal 3,50 százalékra. Már akkor tartott attól, hogy a gyorsuló gazdasági növekedés inflációt gerjeszt, a bank szerint főleg a nagy bérkiáramlás révén. Az idei első, februári emelés előtt utoljára tavaly február végén nyúlt az alapkamathoz, egy százalékponttal 3,00 százalékra, rekord alacsonyra csökkentve azt, a szlovák korona drágulása miatt. A bank 2004-ben összesen 2 százalékponttal csökkentette alapkamatát.

Szlovákiában már tavaly 3 százalék alatt, 2,9 százalékos volt az államháztartás GDP-arányos hiánya, és ezzel az ország a tervezettnél egy évvel hamarabb teljesítette az euró bevezetésére vonatkozó deficitkritériumot. Az idei első negyedévben 6,3 százalékra lassult a szlovák GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévi 7,4 százalékos, rekord ütemről, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A tavalyi átlagos GDP-növekedés 6,1 százalékos volt, az 5,4 százalékos 2004-es, a 2003-as 4,2 százalékos ütem után. A gyorsulás fő táplálója a termelőberuházás volt, amelyet nagy külföldi tőke-beáramlás segít, főleg az autóiparban. A termelőberuházások tavaly 13,8 százalékkal bővültek a 2004-es, 5 százalékos többlet és a 2003-as, 2,3 százalékos visszaesés után.

A szlovák háztartások fogyasztása tavaly 7,2 százalékkal bővült a 2004-es, 3,8 százalékos és a 2003-as, 0,1 százalékos többlet után.

Az idei szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozták. A központi bank 6,2 százalékot vár. A szlovák kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben, a megkezdődő Peugeot- és Kia-gyártással együtt.