Roncsbiciklikkel segélyezik Afrikát

Vágólapra másolva!
A nemzetközi segélyezésben egyre nagyobb teret hódít a "hal helyett hálót" szemlélet. Ilyen módon próbál segíteni Afrika elmaradott térségein egy amerikai szervezet, amely felújított roncs kerékpárokkal támogatja a szegény térségek gazdasági fellendülését. A Working Bikes a szemétből előguberált biciklikkel biztosítja az elmaradott, megközelíthetetlen térségek gazdasági fellendítését.
Vágólapra másolva!

Roncsbiciklikkel segélyezi Afrikát egy amerikai civil szervezet. A chicagói székhelyű Working Bikes Cooperation (WBC) olyan bicikliket hasznosít újra, amely a legtöbb ember számára már csak egy halom ócskavasnak tűnik. "Ez még segíthet egy család ellátásában Tanzániában" - mutat egy rakás rozsdás alkatrészre Lee Ravenscroft, a szervezet alapítója.

A WBC-t 2001-ben hozták létre. Az alapítók azt ismerték fel, hogy a gazdaságilag elmaradott területeken a pénzsegély helyett gyakran jobban segítenek olyan egyszerű eszközök, mint például egy kerékpár. A WBC a sokat hangoztatott "hal helyett hálót" elméletet ültette át a gyakorlatba.

A bicikliket Chicago környékén gyűjtik be: a régi bicikli lehet adomány, de a szervezet a szeméttelepeken is keresi a rozsdás régi gépeket. A WBC műhelyeiben aztán kezelésbe veszik az ócskavasat, és átlagosan négy helyreállított, használható biciklit tudnak megépíteni öt roncsból. A szervezet 50 önkéntes szerelővel dolgozik, akik havonta több száz biciklironcsból készítenek újra használható közlekedési eszközt.

A biciklik 40 százalékát még Amerikában eladják, 40 dolláros egységáron (ez körülbelül 8000 forintnak megfelelő összeg). A befolyt pénzt a szervezet a megmaradt kerékpárok elszállítására és kiosztására fordítja. Eddig több ezer biciklit osztottak ki Nicaraguában, Kubában, Kenyában, Tanzániában, Angolában és Ghánában

A kiosztott biciklik nem csak a közlekedést teszik egyszerűbbé. A WBC egyik partnerszervezete, a nicaraguai MayaPedal például terményőrlők, szecskavágók vagy vízpumpák meghajtására alakítja át a megkapott kerékpárokat, amelyek így mezőgazdasági gépekként üzemelnek a helyi parasztok gazdaságaiban.