Csúcsforgalomban a bringás futár győz

Vágólapra másolva!
Jelentős iparággá növekedett Budapesten a futárszolgáltatás. Hogy eldöntsük, kivel ér oda a leggyorsabban a küldemény, az [origo] házi versenyt rendezett egy motoros, egy biciklisfutár, és egy taxis részvételével - tudtukon kívül. Az eredmény mindnyájunkat meglepett. Cikkünkben mindent megtalál, amit a budapesti csomagküldésről és futárokról tudni szeretne.
Vágólapra másolva!

Van, amikor hagyományos módon, postán, már semmiképpen sem érne oda egy boríték vagy csomag a címzetthez. Az ilyen sürgős esetek megoldására jöttek létre Budapesten - és egyre több vidéki nagyvárosban is - a futárszolgálatok. A biciklis, motoros vagy autós futárok egyetlen feladata, hogy minél gyorsabban juttassák el a küldeményt a címzetthez. Kérdés azonban, hogy melyik módszer a legalkalmasabb arra, hogy gyorsan célba juttassa a csomagot.

Hogy eldöntsük, mi a legcélszerűbb szállítási mód Budapesten, kipróbáltunk egy véletlenszerűen kiválasztott biciklis-, egy motoros futárszolgálatot, valamint egy taxi-céget. A feladat egyszerű szállítás volt. A modellezett helyzet teljesen valósághű: egy kollegánk a szerkesztőségben felejtett néhány iratot, ezt kellene a futárnak egy A4-es méretű borítékban a Nyugati Pályaudvarral szembeni órához szállítani. A futárokkal nem közöltük, hogy versenyben vannak - ez is növelte a versengés valósághűségét, hiszen egyikük sem nyerni akart, csak a munkáját végezte.

Először motoros futárt hívtunk, ő is vette át elsőként a borítékot. A fuvarért 2220 forintot fizettünk. A kerékpáros megrendelést adtuk fel másodiknak, azonban a harmadikként megrendelt taxis a bringás futár előtt befutott és felvette a csomagot. A taxi 2500 forintba került a szerkesztőség és a Nyugati pályaudvar között. A kerékpáros futár tehát utolsóként vette föl a kollegánknak szánt borítékot, neki 2268 forintot fizettünk a fuvarért.

A beérkezéssel jócskán felborult a papírforma. A szerkesztőségben a legtöbben arra tippeltünk, hogy a motoros futár mindenkinél előbb ér oda, hiszen minden tény mellette szólt: gyors, elszlalomozik az autók között, ráadásul elsőként vette föl a küldeményt. Ehhez képest kollegánk a biciklis futár érkezését jelentette be elsőnek. A kerékpáros küldönc mindössze 20 perc alatt teljesítette az 5,6 kilométeres távot, ügyet sem vetve a csúcsforgalomra. Másodikként a taxis érkezett meg, nem sokkal lemaradva a biciklistől. A motoros futár végül csak a bronzérmet tudta megszerezni rögtönzött kézbesítési versenyünkön, 41 perces szintidővel.

Küldés módja

Megrendelés időpontja

Felvétel időpontja

Kézbesítés időpontja

Összidő

Ár

biciklis futár

10.57

11.40

12.00

63 perc

2268 ft

taxi

11.28

11.36

12.02

34 perc

2500 ft

motoros futár

10.50

11.26

12.07

77 perc

2220 ft