Ezermilliárdok tűnnek el a feketegazdaságban

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint minimum kétezermilliárd forint az adóelkerülés miatt elveszett potenciális állami bevétel ma Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ha a közterheket mindenki rendesen fizetné, az államháztartásnak egy fillér hiánya nem lenne - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A magyar fekete- és szürkegazdaságban elveszett adómilliárdokról az utolsó, átfogó kutatás még 2002-es adatok alapján készült, de már ez is kellően elrettentő képet festett a hazai adófizetési morálról. Az akkori becslések szerint például Magyarországon mintegy félmillió ember dolgozik úgy, hogy jövedelme után egyáltalán nem fizet adót. A nyilvántartott foglalkoztatottak jelentős hányada pedig jövedelmének egy részét zsebbe kapja, míg mások fizetésük szintén nem jelentéktelen részét vállalkozóként adózzák le, elkerülve ezzel a személyi jövedelmet terhelő közterhek egy részét.

Annak kiszámítására, hogy a jövedelmek mekkora részét kapják zsebbe az alkalmazottak, a korábbi kutatás a magyarországinál "fehérebbnek" tartott gazdaságok - Ausztria vagy Németország - adatait vette alapul: mekkora például az eltérés a keresetek között a vállalkozások mérete alapján. Míg tőlünk nyugatra papíron harmadával többet keresnek ugyanazokban az állásokban a nagy cégeknél, mint a kisvállalkozásokban, nálunk a különbség hivatalosan két-háromszoros. Ez akkor arra engedett következtetni, hogy mintegy 160 ezer vállalkozásban majd 900 ezer ember lényegesen kevesebbet keres papíron, mint valójában. Így nagyjából 800 milliárd forintnyi kereset után nem adóznak.

Az akkori számítások szerint 1400-2000 milliárd forintnyi, munkából származó jövedelem kerülte el 2002-ben a legális szférát. Ennek adó- és járuléktartalma legkevesebb ezermilliárd forint volt. Ez a becslés - amely sokak szerint már évekkel ezelőtt is messze alullőtte a be nem fizetett közterheket - ma már egyértelműen túlhaladott.

Járai Zsigmond jegybankelnök nemrég az MNB saját becsléseként minimum kétezermilliárd forintot említett az adóelkerülés miatt elveszett potenciális állami bevételként. Vagyis - elméletileg - ha a közterheket mindenki rendesen fizetné Magyarországon, az államháztartásnak egy fillér hiánya nem lenne. Ez persze csak elmélet, hisz jó pár ágazatban az adóelkerülés a puszta fennmaradásról szól, mert jelenlegi termelékenységük mellett nem is lennének képesek kigazdálkodni a munkát legálisan terhelő horribilis közterheket. Megoldást tehát aligha jelenthet önmagában a nagyobb állami szigor.