Nem volt sikeres a kohászok sztrájkja

Vágólapra másolva!
Befejeződött szerda este 10 órakor a diósgyőri kohászok kedden délután 2 órakor megkezdett, és 32 órán át tartó általános sztrájkja, a munkabeszüntetés nem hozta meg a kívánt eredményt. A munkavállalók tízezer forintos havi béremelést és a szociális juttatások megadását szerették volna elérni.
Vágólapra másolva!

A munkabeszüntetést jószerivel valamennyi kohászati dolgozó támogatta, béremelést szerettünk volna ezzel elérni - mondta Ágotai József a Vasas-szakszervezet helyi elnöke. Az acélmű és a hengersorok kedd délután 2 órától nem termeltek, hogy a termeléskiesés milyen kárt okozott az ukrán Donbass csoporthoz tartozó DAM 2004. Kft-nek, még nem tudni. A DAM 2004 Kft. dolgozói azért döntöttek a 32 órás munkabeszüntetés mellett, mert az idei bértárgyalások nem vezettek eredményre.

A kevesebb mint ezer embert foglalkoztató kohászati üzemnek a közvetlen termelésben közreműködő több mint hétszáz alkalmazottja csaknem egy emberként értett egyet és vett részt a 32 órás általános sztrájkban. Ágotai azt mondta, hogy számos kohászati társaság szolidaritásáról biztosította a sztrájkoló diósgyőrieket. A sztrájk ideje alatt csak az elégséges szolgáltatás biztonságos megteremtésében volt egyeztetés munkaadó és munkavállaló között, érdemi tárgyalás bérügyben nem történt.

Az átlag bruttó 127 ezer forintot kereső diósgyőri kohászok 10 ezer forintos havi béremelést és a szociális juttatások megadását kérték a tulajdonostól, ez azonban nulla forint béremelést ajánlott.

A DAM 2004 kft. alkalmazottai május 11-én már kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak ugyanezen követelésekkel.