Magasabb lehet a búza indulóára

Vágólapra másolva!
A tavalyinál kisebb búzatermésre, de magasabb induló árakra számítanak a hazai piaci szereplők a június végén, július elején kezdődő aratás után. Az egyre jobban működő intervenciós felvásárlás szilárdítja a piacot - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az agrártárca idén 4,7 millió tonnás bútatermést vár, szemben az elmúlt évi 5,1 millióssal, sőt egyes ágazati vélemények szerint a termelők még kevesebb, 4,3-4,5 millió tonna búzát takaríthatnak be. Ezzel együtt az összes kalászos mennyisége 7,5 millióról 6,3-6,5 millióra csökkenhet - közölte a felsolgozókat és kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség főtitkára.

A kisebb mennyiségért alapvetően a kedvezőtlen tavaszi és nyár eleji időjárás felelős, a következp hetek szárazabbnak és melegebbnek ígérkező időjárása azonban javíthat a helyzeten. Ekkor dőlhet el az is, hogy a leendő termés mekkora hányada tartozik majd az étkezési és a takarmánykategóriába.

A hazai kenyérgyártás ellátásához a malmok évente 1,1-1,2 millió tonna búzát őrölnek meg, az ezen felüli mennyiség takarmányminőségű része a környező exportpiacokon kelhet el, az étkezésibúza-többletet pedig az uniós intervenciós felvásárlás szippanthatja fel.

Az EU a felkínált gabonát novembertől 101,31 eurós indulóáron veszi meg - az intervenció határozza meg az aratás utáni árakat is. Döntő tényező lehet a forint/euró árfolyam, a hazai fizetőeszköz gyengélkedése 27-28 ezer eurós felvásárlási árat is lehetővé tenne (tavaly 26 ezer forint volt az ár). Szakértők éppen ezért az étkezési terménynél 22-23 ezer forintos induló árszintet valószínűsítenek az előző évi 20 ezer körüli ár helyett.

Az uniós felvásárlás idén azzal is szilárdíthatja az árakat, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mára leküzdötte a lebonyolítási nehézségeket, így nem kell fizetéscsúszással számolni. Az MVH-nál mára 7-7,5 millió tonna megvett árukészlet halmozódott fel, ebből a búza 1,1-1,2 millió tonnát tesz ki.