Nyolcmilliárd forintot kértünk baromfikárokra

Vágólapra másolva!
Mintegy 8,6 milliárd forintnyi (31,9 millió eurós) uniós támogatást kért a madárinfluenza sújtotta hazai baromfiágazat számára a kormány. Az agrártárca elsősorban a fogyasztáscsökkenés miatti veszteségeket kompenzálná - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Mintegy 8,6 milliárd forintnyi (31,9 millió eurós) uniós támogatást kért a madárinfluenza sújtotta hazai baromfiágazat számára a kormány - közölte Gráf József agrárminiszter a parlament mezőgazdasági bizottságának csütörtöki ülésén. Magyarország már benyújtotta a felhasználáshoz szükséges akciótervet, amelyről a jövő héten születhet végleges döntés. Az agrárminiszter 6 milliárd forintnyi tényleges dotáció megszerzésére számít, ezért - 50-50 százalékos uniós és magyar pénzarányt figyelembe véve - 3 milliárdos hazai társfinanszírozási lehetőséget kért a kormánytól.

Az intézkedéssel alapvetően a fogyasztáscsökkenés miatti veszteségeket kompenzálná az agrártárca, így többek között támogatásokat nyújtana a készletezéshez, a takarmányvásárláshoz, a termeléscsökkentéshez, az exportkieséshez és a marketinghez. A csomag legvitatottabb pontját a nehéz helyzetbe került (felszámolás sorsára jutott) baromficégek megsegítése jelenti, erre 4 milliárd forintnyi, tízéves futamidejű MFB-hitelt szánna a minisztérium. Ehhez 50 százalékos (tíz évre összesen egymilliárd forintos) kamattámogatást és százszázalékos állami kezességvállalást társítana.

Szakértők szerint valójában az összeomlott Carnex-birodalomnak adna utólagos mentőövet az FVM. Gráf József ugyanakkor a bizottság előtt leszögezte: a Carnex nem a madárinfluenza miatt ment tönkre, ezért a vállalatcsoporthoz tartozó cégek csak akkor kaphatnak a kedvezményekből, ha a társaságokat a termelők vehetik meg. Az agrártárca egyébként két közepes feldolgozót (korábbi hírek szerint a Zalabaromfi Rt.-t és a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft.-t) és 6-10 kisebb vállalkozást vonna be a baromfiipari reorganizációs programba.