A cukrot is az olaj drágítja

Vágólapra másolva!
Egyre nő a cukorból készült etilalkohol iránti igény, ezért a cukor ára is. A cukor tavaly 75 százalékkal drágult, és az áremelkedés idén is folytatódhat. Ráadásul a kínai nád- és cukorrépa-termést aszály és árvíz pusztítja.
Vágólapra másolva!

A nyerscukor határidős jegyzései az előrejelzések szerint húszéves negyedévi árcsúcshoz közelednek. Ennek oka közvetve az olaj drágulása, mivel annak hatására nő a cukorból készült etilalkohol iránti igény - írta a Bloombergre hivatkozva a Napi Gazdaság.

Az év során az édesítőszer ára átlagosan 16,92 dollár körül alakult fontonként, ami a múlt évhez viszonyítva 69 százalékos felértékelődést jelent. A termék iránti világpiaci kereslet az október 1-jén kezdődő terményévben az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) májusi becslése szerint 1,3 százalékos növekedéssel, 145,7 millió tonnás rekordot érhet el.

Tavaly a cukor ára 75 százalékkal kúszott feljebb, mivel a befektetők arra számítottak, hogy a kínai megrendelések szárnyalása keresletet teremt a mezőgazdasági termékek, valamint a nyersolaj és a fémek piacán. A drágulásnak lökést adott továbbá azon feltételezés is, hogy Brazília, a világ legnagyobb cukortermelője a leszüretelt cukornádból volumenében többet használ fel az etilalkohol előállítására, mint a korábbi években.

A növényekből előállított etanol keresleti hullámát lovagolná meg az Egyesült Államok is - a tagállamok termesztői ugyanis áttérhetnének a brazil modellre, ám az USDA szakértői szerint a náluk termesztett cukornád és -répa előállítása drágább, mint Dél-Amerikában.

Komoly csapást mérhet a cukorpiacra az is, hogy Kínában négyéves mélypontot ért el a finomított cukor termelése, miután az áradások és az aszály tönkretette a termés egy részét. A nád-, illetve cukorrépa-termelés négy százalékkal, 8,8 millió tonnára csökkent az előző évi szintről. Mindezek miatt a kormány idén az állami készletekből adott el, biztosítva ezzel a megfelelő ellátást, illetve az árak leszorítását. Június és szeptember között további 552 ezer tonnát kívánnak értékesíteni.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának legfrissebb adatai szerint a világ pálmaolaj-termelése hét százalékkal, 37,4 millió tonnára nőhet az idei terményévben, sőt felpöröghet a kereskedelem is: 25,8-ról 27,4 millió tonnára. A szójaolajnál is legalább 5 százalékos növekedést várnak, köszönhetően az egyre élénkülő etanol- és biodízel-termelésnek, illetve -forgalmazásnak. Az USDA-jelentés szerint több európai ország növelné bioüzemanyag-fogyasztását, ami várhatóan megemeli majd a térségbe érkező importot, miközben az élelmiszerolaj-felhasználás csökkenésére számítanak.