Megkezdődött az aratás

Vágólapra másolva!
Két nappal Péter-Pál előtt, kedden megkezdődött országszerte az aratás, igaz, nem a búzát, hanem az árpát vágják - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az ország melegebb részein és a homokos talajokon a hétfői próbavágások után kedden már mindenütt megindultak a kombájnok. Egyelőre az őszi árpát vágják. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: az árpa pontosan annyit termett, amennyit az előzetes termésbecslések során megjelöltek. A rekkenő hőség nem sokat ártott a kalászoknak, és a szemek nedvességtartalma is alacsony, ezért nincs szükség szárításra.

Egy tegnapi szekszárdi gabonás rendezvényen elhangzottak szerint a búzát legkorábban július 5-e körül lehet vágni, de nagyobb területen csak egy héttel később indul be az aratás. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára elmondta: az elmúlt napok melegebb időjárásának köszönhető, hogy a gombabetegségek nem okoznak jelentős károkat. Ezért országos átlagban a MOSZ hektáronként 4,3-4,5 tonnás termést vár, vagyis az összes termés jó félmillió tonnával elmaradhat a tavalyinál.

Vancsura József szerint ha a minőség elfogadható, akkor a termelők számára továbbra is a tonnánkénti 28 ezer forintos áron történő intervenciós felvásárlás jelenti a biztos pontot. Ezt támasztja alá a gyengülő forint, most már a 101 eurós ár 28 ezer forintot jelent. Aki viszont a szabadpiacon próbálja eladni a termést, annak meg kell elégednie a 25-25,6 ezer forintos árral. Tóth István szerint a termelők eldöntik, hogy különösebb minőségi ellenőrzés nélkül, azonnali fizetésre a kombájn mellől eladják-e a búzát, vagy csaknem fél évet várnak, míg az intervenciós pénz megérkezik.

A gabonatermesztőktől származó információ szerint nem lesz gond a termés elhelyezésével, mert az újonnan épült és átalakított magtárak várják a termést. Az intervenciósgabona-tárolás jó üzlet a magtárak tulajdonosainak is. Ezért Vancsura József szerint Magyarországon súlyos válságot okozna, ha az unió - ahogy egyre többen rebesgetik - változtatna a jelenlegi rendszeren. Vancsura szerint az intervenciót csak akkor számolhatja föl az EU, ha termelői a világpiacon versenyképesen tudnak termelni. A raktárak azonban kezdenek megtelni. Ha mégis, középtávon felhagynának az intervencióval, akkor a magyar termelők a földbérleti díjakat, adókat, törlesztőrészleteket nem tudják fizetni, ez csődhullámot indítana. Az elnök szerint ha mégis sor kerülne e támogatási forma szűkítésére, akkor a magyar termelő egyet tehet: tonnánként 5000-6000 forinttal olcsóbban állítja elő a búzát, mert ennyibe kerül elszállítani a világpiacot jelentő tengeri kikötőkbe.

A falugazdászok és a MOSZ tagjainak jelzése szerint a belvíz és árvizek miatt mintegy százezer hektáron nem fognak ősszel vetett gabonát aratni.