Óriási afrikai adósságot enged el a Világbank

2006.07.01. 8:40

Közel 40 milliárd dolláros adósság elengedésére készül július elsejével a Világbank, amellyel a világ legszegényebb nemzetei tartoznak. A főleg afrikai országokat érintő könnyítésről tavaly állapodtak meg a G8-ak. Az OECD szerint viszont Ázsia többet segíthet a nyomorgókon.

Mintegy 37 milliárd dolláros adósságkönnyítésben részesül 19 ország július elsejével, miután tavaly a gazdaságilag legfejlettebb országok (G8) történelmi skóciai csúcstalálkozón ilyen irányú megállapodások születtek. A vezetők Gleneaglesben vállalták, hogy törlik a világon a legszegényebbek közé tartozó országok adósságait, melyeknek zöme Afrikában található. A lépés adósságkönnyítést biztosít ezen országok számára - a következő 40 évben.

Hogy rendben megkapják a könnyítést, az országoknak szigorú kritériumoknak kell eleget tenniük a G8-ak megegyezése alapján (Highly Indebted Poor Countries Initiative = HIPC). Körülbelül 17 milliárd dollárnyi adósságot egyébként már a gyakorlatban is elengedett a Világbank Nemzetközi Fejlesztési Társulása. A Világbank elnöke, Paul Wolfowitz azt mondta, a világ vezető adományozó nemzeteinek kötelezettségvállalása azt jelenti, hogy ennél szélesebb körű adósságelengedés is megvalósítható.

"A vállalt további adósságkönnyítés segíteni fog ezeknek az országoknak abban, hogy a forrásokat azokba a csatornákba tereljék, melyekre az embereknek a leginkább szükségük van" - mondta Wolfowitz. A pénz emberek millióinak fog segíteni, "akiknek jobb oktatásra, jobb egészségügyi szolgáltatásokra, több tiszta vízre és a szegénységből való nagyobb kitörési lehetőségre van szükségük és joguk".

A 19 ország, amely banki adósságainak teljes törlésére számíthat: Benin, Bolívia, Burkina Faso, Kamerun, Etiópia, Ghána, Guayana, Honduras, Madagaszkár, Mali, Mauritánia, Mozambik, Nicaragua, Niger, Ruanda, Szenegál, Tanzánia, Uganda és Zambia.

India és Kína fellendítheti Afrikát

A száguldó India és Kína az afrikai gazdaság megmentője lehet - állítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Stratégiai áttekintő dokumentumában a párizsi székhelyű kutatóközpont azt mondja, a kontinens gyarapodásának több útja is van.

Az OECD szerint az indiai és kínai növekedés tompította a világ inflációs nyomását, a globális kamatlábakra mérséklő hatást gyakorolt, és emelte a nyersanyagárakat. Ez pedig, fogalmaz a dokumentum, segített javítani Afrika külkereskedelmi mérlegét.

A dokumentum megemlíti, hogy Kína és India növekvő piacokat jelent az afrikai áruknak, de egyúttal a fekete kontinens versenytársainak is; különösen igaz ez az export-orientált ruházati és textilpiacokon, amelyeken az afrikai exportőröket védő kvótákat 2005 januárjában visszavonták.

Másrészről "az afrikai emberek fogyasztási javakkal való gyarapodása nagy részben az ázsiai óriásoktól ered, valamint az Afrikában olcsó és megfelelő termelési eszközökbe ruházó afrikai befektetőktől", fogalmaz a jelentés. A kutatási anyag arra is rámutat, hogy a kínai és indiai cégek növekvő mértékben külpiacokra orientálódnak, és egyre inkább erőforrás-éhesek. Ez pedig az afrikai nemzetek számára technológiai forrást, a szakképzettség kialakulását és a világpiachoz való jobb hozzáférést jelenthet - olvasható az OECD jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK