Valutaválságot okozhat bizonytlan kamatszint

Vágólapra másolva!
Nem a vállalkozások versenyképtelensége, hanem a kamatszint körüli bizonytalanság miatt gyenge a forint - állítja Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője. Szerinte a bizonytalanság fennmaradása akár valutaválságot is előidézhet.
Vágólapra másolva!

Vojnits Tamás szerint a forint elsősorban azért ilyen gyenge mert jelentős bizonytalanság alakult ki a magyarországi kamatok jövőjét illetően. Ezért a befektetők a korábbinál jóval magasabb hozamot várnak el itteni befektetéseiktől, mint korábban. A szakember erről egy kereskedelmi rádió péntek esti műsorában beszélt.

Az OTP bank elemzési központjának igazgatója szerint amint kiszámíthatóbbá válik a kamatszint, a jelenleginél erősebb és stabilabb forintárfolyam alakul majd ki, a bizonytalanság tartóssá válása viszont akár valutaválságot is előidézhet. Az OTP Bank elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamat 1 százalék körüli emelésére kényszerül az idei évben.

Vojnits Tamás szerint a forint gyengülése már az év elején elkezdődődött, a nemzeti valuta árfolyama azonban az országgyűlési választások eredményének megszületéséig mégis viszonylagos stabilitást mutatott. Azóta viszont nem csak a kamatok emelkedtek a világpiacon, hanem rengeteg új információt is kaptak a befektetők arról hogyan alakul Magyarország költségvetési és a jegybanki pénzpolitika.

Egyrészt jóval magasabb lesz idén az államháztartás hiánya a vártnál, másrészt egy vitatható szerkezetű kiigazítás várható - hívta fel a befektetőket elbizonytalanító tényezőre a figyelmet Vojnits Tamás. Az OTP Bank elemzőinek számításai szerint jövőre 1100 milliárd forinttal csökken majd az államháztartás hiánya az ideihez képest, ebből azonban 900 milliárd forint bevételnövelés és csak 200 milliárd forint lesz a kiadáscsökkentés.

A szakember szerint még nagyobb baj, hogy a vagyon, a fogyasztás és a tőkejövedelmek terhei mellett a munkához kapcsolódó elvonásokat is növeli a kormány, ami lassítja a gazdaság növekedését. Emellett a kiigazítás legtöbb eleme növeli az inflációt és a monetáris tanács legutóbb bizonytalan döntése is alátámasztja, hogy a magasabb lesz az infláció a korábban vártnál.

A szakember hangsúlyozta, hogy nem a magyar vállalkozások versenyképtelensége miatt gyengült a forint. Ha ugyanis a magyar vállalkozások hosszú ideig 255 forint körüli euró-árfolyam mellett nyereségesen tudtak működni, akkora 285 forintos euró-árfolyam esetén még versenyképesebbek és eredményesebbek tudnak lenni.

A vezető elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy az államháztartás aktuális egyensúlyhiányának kezelése mellett a nyugdíjrendszer átalakítására is szükség van. A rendszer ugyanis nem tartható fenn a jelenlegi feltételek mellett, mert a mostani feltételekkel számolva a várható kifizetések és bevételek különbsége mai értékén számolva a nemzeti jövedelem kétszeresét tenné ki

A probléma megoldása érdekében a szakember szerint fel lehet emelni a nyugdíjba vonulás időpontját és szigorítani lehet a rokkantnyugdíjazás és a korengedményes nyugdíjazás feltételeit.

Giczi József