Kína vitatja az EU cipőkvótáinak jogosságát

Vágólapra másolva!
Kína kedden élesen bírálta az EU tervezett cipőkereskedelmi kvótáit a bőrcipőkre vonatkozóan, ezeket elfogadhatatlannak és a világkereskedelmi szabályok megsértésének minősítve.
Vágólapra másolva!

Kínai vélemény szerint Peking nagy erőfeszítéseket tett, hogy a WTO-tagságból eredő kötelezettségeknek eleget tegyen, és az Európai Uniónak ugyancsak be kellene tartania ígéreteit. A kínai cipőgyártók úgy vélik, hogy az új javaslat alapjaiban nem különbözik az előzetes dömpingellenes intézkedésektől.

Az Európai Bizottságnak a kínai és a vietnami cipők behozatali kvótájára vonatkozó új javaslatát, az alkalmazkodó vámrendszert most tanulmányozzák az unió tagországai. Brüsszeli remények szerint a bőrcipőkre vonatkozó kvóták alkalmazása révén megszűnhet az uniónak a két országgal kirobbant kereskedelmi vitája.

A bizottság pénteken továbbította a kormányoknak javaslatát, és ez utóbbiaknak egy hónap áll rendelkezésre annak véleményezésére. Októbertől vezetnék be a kvótákat öt évre szólóan, 2011-ig. Az import bőrcipőket ezek szerint egy bizonyos küszöbmennyiségig alacsony vám sújtaná, azon fölül magasabb vámot vetnének ki - közölte Peter Power, az unió kereskedelmi szóvivője.

Tavaly az unió a kínai ruházati cikkekre, textiltermékekre vezetett be kvótarendszert és az - akárcsak a cipőkre most érvényesítendő rendszer - vitákat váltott ki, hiszen az a kiskereskedelmi árak emelkedését vonja magával.

Információk szerint "normális mértékű" vámot vetne ki az unió évi 140 millió pár kínai, illetve 95 millió pár vietnami bőrcipőre. Az ezen a mennyiségen felüli büntetővám 23 százalékos lenne a javaslat szerint Kína, 29,5 százalékos Vietnam esetében.

A javasolt kvóta a múlt évi uniós import mintegy 80 százalékát tette ki az adott termékcsoportban. A bizottság szerint a gyerekcipők a kvóta részét képeznék, kivonnák annak hatálya alól viszont a sportcipőket.

Kína nem tartja megfelelőnek a kvótarendszert e termékek dömpinggel kapcsolatos vitája megoldásául, azt összeegyeztethetetlennek tartja a Világkereskedelmi Szervezet szabályaival.

Az EU áprilisban már előzetes dömpingellenes intézkedéseket vezetett be a kínai, vietnami cipőkkel szemben az olasz gyártók kezdeményezésére. A bizottság akkor azzal érvelt, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról: mindkét ázsiai ország állami eszközökkel segíti a cipőgyártók exportját.