Egyre több a késedelmes fizetés Európában

Vágólapra másolva!
Emelkedik a késedelmes fizetések száma Európában. A lejárt követelések értéke mára elérte a 250 milliárd eurót - áll az Intrum Justitia európai követeléskezelő cég szerdai közleményében.
Vágólapra másolva!

Évente mintegy 1 milliárd számlát fizetnek ki késedelmesen Európában. A 25 EU-tagállamban a lejárt követelések összértéke nagyjából 250 milliárd euró, ami megfelel Ausztria teljes GDP-jének.

A követeléskezelő társaság hangsúlyozza, hogy az európai üzleti életből hiányzó eurómilliárdokat beruházásokhoz, a gazdasági növekedéshez és munkahelyteremtéshez lehetne felhasználni. Az összeget azonban visszatartják, vagy elvész a tisztességtelen fizetési gyakorlat miatt.

Az európai fizetési késések növekedése a 2004-es 15,1 napról 2006-ra 16,8 napra nőtt. Az Intrum Justitia által elvégzett legújabb európai fizetési felmérés szerint az Európai Fizetési Kockázati Index újra növekedett. Az átlagos fizetési időtartam, azaz a tényleges idő a számla elküldésétől annak rendezéséig 59,2 nap, szemben a 2005-ös 58,7 és a 2004-es 57,3 nappal.

A követeléskezelő szerint a kormányok nem szolgáltatnak jó példát, és ezzel nagyon sok beszállítót kockázat elé állítanak. A teljes európai átlagot tekintve a fogyasztók fizetési kötelezettségeiket 42,5 nap alatt, a vállalatok 59,9 nap alatt, míg a közszektor mindössze 69,8 nap alatt teljesítették.

A fizetési szokások eltérőek az egyes országokban. Portugália, a Cseh Köztársaság és Görögország még mindig az európai fizetési "liga" alján vannak, ugyanakkor a legnagyobb mértékű javulás a balti régióban tapasztalható. Az északi országok, különösen Finnország és Svédország számítanak a legjobb fizetőnek Európában.

A kis- és középvállalkozások szenvednek különösen a késedelmes fizetések miatt, mivel sokkal sebezhetőbbek. Az esetek többségében csak korlátozott számú fogyasztóval rendelkeznek, és gyakran nagyobb cégek beszállítói - állapítja meg a felmérés.