Az EKB későbbre halasztotta a kamatemelést

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően nem emelt a 2,75 százalékos jegybanki kamatszinten az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön. Jean Claude Trichet jegybankelnök viszont a szokásosnál erősebb célzást tett egy esetleges augusztusi emelésre. Magyar elemzők úgy vélik: a forint gyenge szerepléséhez képest a devizahitellel rendelkezők számára az EKB-kamatmozgása a kisebbik rossz. A brit jegybank szintén érintetlenül hagyta alapkamatát.
Vágólapra másolva!

Nem nyúlt az irányadó alapkamathoz az EKB igazgatótanácsa csütörtöki ülésén. Az Európai Központi Bank irányadó alapkamata így továbbra is 2,75 százalékon áll.

Indokolt volt az elmúlt havi kamatemelés Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke szerint. Trichet szerint az EKB kormányzótanácsa ez alkalommal egyhangúlag nem látta szükségét a kamatemelésnek. Az elmúlt hetek találgatásaira, illetve az EKB kormányzótanács néhány tagjának nyilatkozataira reagálva a jegybankelnök elmondta: a kamatemelés mértékét és gyakoriságát minden alkalommal az adott hónap gazdasági adatai határozzák meg.

"A piac figyelte eddigi lépéseinket, ebből levontak egyfajta következtetést" - mondta a jegybankelnök, hozzátéve, hogy az EKB bármikor eltérhet a jelenleg "megszokottnak" tűnő gyakorlattól. Trichet ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az EKB a következő hónapokban a korábban többek által felvetett 50 bázispontos szigorításra kényszerülne.

A jegybankelnök szerint az eurózónában a növekvő olajárak és a protekcionizmus fokozhatja az inflációs veszélyt. Az infláció egyébként éves összevetésben 2,5 százalék volt júniusban az eurózóna országaiban. Szintén negatívan befolyásolhatja az inflációs várakozásokat a vártnál erősebb béremelkedés. Trichet szerint az inflációs várakozások továbbra is két százalék fölött maradnak.

A fiskális feladatokról szólva Jean Claude Trichet arra figyelmeztette az eurózóna kormányait, hogy "kerüljék el a múlt hibáit". Trichet szerint több ország továbbra sem hajtotta végre azokat a strukturális reformokat, amelyek stabilabbá tennék a monetáris uniót.

Jean Claude Trichet ugyanakkor - újságírói kérdésre reagálva - elmondta: bár örömmel tölti el, de nem lát magasabb szintű összefüggést abban, hogy a futballvébé első négybe jutott csapata mind olyan ország válogatottja, amely tagja a monetáris uniónak.Ugyanakkor a jegybankelnök elmondta: nem tartja kizártnak, hogy "egyesek a La Manche-csatorna vagy az Atlanti óceán túloldalán következtetéseket vonnak le ebből".

Forrás: [origo]
Trichet nem lát összefüggést az eurozóna csapatainak sikerében

Trichet augusztusban emelne?

Jean Claude Trichet havi értékelésében többször használta az "erős éberség" kifejezést. Az eddigi tapasztalatok szerint a jegybankelnök általában akkor alkalmazza ezt a kifejezést, ha közel a kamatemelés. Elemzők szerint augusztusban az EKB újra emeli majd a kamatot. A szokásos talányos stílus helyett Trichet is tett egy utalást az augusztusi szigorításra: "Az éberség kifejezést használtam, ebből mindenki olyan következtetést von le, amilyet akar" - jelentette ki újságírói kérdésre reagálva.

Nem is tartották valószínűleg az elemzők, hogy csütörtöki ülésén az EKB igazgatótanácsa változtatna a bank irányadó alapkamatán. Adam Cole, a londoni RCB Capital elemzője szerint a jegybankelnök, Jean-Claude Trichet továbbra sem olyan "héja-gondolkodású", hogy váratlan kamatemeléssel borzolja a kedélyeket.

A korábbi elemzői vélemények szerint a 2006-os évben, az EKB-nek negyedévente egy kamatemelésre van szüksége ahhoz, hogy az előirányzott 2 százalék közelében tudja tartani az inflációt. Az európai jegybank június 8-án szigorított, 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelte az irányadó alapkamatot, ezt megelőzően márciusban volt, szintén 25 bázispontos emelés.

Az EKB kormányzótanácsának egyik tagja, Yves Merschet korábban azt sem zárta ki, hogy a bank augusztusban - amennyiben szükségesnek látja - akár 50 bázispontos kamatemelést is végrehajtana.

A devizahitelesek inkább a forintra figyeljenek

Forrás: EPA
A devizahiteleseket inkább a gyenge forint érintheti rosszul

Bár az EKB nem nyúlt a kamatszinthez, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint biztos, hogy az Európai Központi Bank kamatszintje emelkedik majd a következőkben. Török szerint az EKB trendjét a svájci frank is követi majd. Az elemző szerint a devizahitellel rendelkezők azonban nem feltétlenül az EKB szigorításaitól kell, hogy tartsanak. Török Zoltán az [origo]-nak elmondta: jelenleg az árfolyamkockázatok a forint rossz szereplése miatt sokkal magasabbak, mint a kamatkockázatok.

"Jó hír egyelőre nincs a deviazhiteleseknek" - értékelte az EKB-döntést az [origo]-nak Barcza György, az ING elemzője. Barcza szerint a forint gyengesége és a kamaterősödés miatt a hitelkamatok is emelkednek még idén. Barcza szerint jövőre várható enyhülés. Az elemző szerint ha az EKB nem csökkenti is alapkamatját, a forint vélhetően erősödik majd.

Változatlanul maradt az angol alapkamat is

Nem változott az angol alapkamat sem. A Bank of England (BoE) pénzpolitikai tanácsa csütörtöki ülésén a 4,5 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatokat. A hitelek árát a várakozásoknak megfelelően már a tizenegyedik hónapja ugyanazon a szinte hagyta a banktanács.

A BoE legutóbb 2005 augusztusában változtatta a hitelek árát, akkor 4,75 százalékról vitte le 4,5 százalékra. A központi bank a szokásoknak megfelelően csak később, július 19-én hozza majd nyilvánosságra a mostani döntés indokait és a tanács tagjainak véleményét. Szakértők szerint a központi bank a jelenlegi konjunktúraadatok fényében az év hátralévő részében sem fogja szigorítani a hitelellátást.

Barsi Szabó Gergely