Nem teljesít jól az EU új forrásadója

Vágólapra másolva!
Nem érte el a remélt eredményt az EU új forrásadója. A tavaly júliustól érvényes új szabályozás azt a célt szolgálta, hogy az EU-országok állampolgárai külföldön lévő megtakarított pénzük, befektetésük után is fizessenek adót- írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A londoni Financial Times értesülése szerint - amit az Európai Bizottság (EB) is megerősített - az adóparadicsomok, mint Svájc vagy az EU-n belül Luxemburg, az uniós jogszabálytól várt összegnek csak a töredékét utalták át a számlatulajdonos hazája adóhivatalának. Svájc például fél év alatt mindössze 100 millió eurót, Luxemburg ennek a felét, Liechtenstein 2 milliót, Jersey 13 milliót, Belgium 10 milliót gyűjtött be.

Brüsszelben a hiányt azzal magyarázzák, hogy a 14 esztendei alkudozás után megszületett megállapodás túl sok kiskaput hagyott a szabály kijátszására. A csalódás érthető, egyedül Berlinben mintegy 300 milliárd euróra becsülik a németek határon kívül elhelyezett pénzét, amiből legalább negyedmilliárd eurót kellene évente a német adóhivatalnak megkapnia.

Az irányelv alapján a tagállamok választhattak: vagy megosztják a bankinformációt a pénztulajdonos hazájának adóhivatalával, vagy pénzintézeteik tartják vissza a kifizetett kamat pár év alatt 35 százalékra emelkedő részét, a forrásadót. A EB adópolitikáért felelős tagjának, Kovács Lászlónak a szóvivője szerint a bizottság vizsgálja az irányelv hatásait, de az eltelt egy év tapasztalatai alapján még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hol van szükség korrekcióra. Nem segíti az eligazodást a szabálydzsungelben az sem, hogy az amúgy is bonyolult jogi formulák a többszöri fordítás után elveszítették eredeti értelmüket.