EU: Ázsia fogyasszon, Amerika spóroljon!

Vágólapra másolva!
Az ázsiai országoknak lehetővé kellene tenniük valutáik felértékelődését és ösztönözniük kellene a hazai fogyasztást, az Egyesült Államoknak viszont mérsékelnie kellene tetemes költségvetésimérleg-hiányát, ösztönözni a megtakarításokat, hogy ezzel járuljon hozzá a globális egyensúlytanság enyhüléséhez - áll az Európai Bizottság éves jelentésének tervezetében.
Vágólapra másolva!

Méretében és időtartamában páratlannak minősíti a bizottság a szerdán nyilvánosságra hozandó értékelésében a globális méretű egyensúlytanságot, amit orvosolni kell, mégpedig egyeztetett módon, hogy el lehessen kerülni a korrekció következményeit, a nemkívánatos árfolyammozgásokat, a tőkemozgás fordulatait és a beruházói bizalom megingását.

Az eurózóna tagországainak a hazai kereslet élénkülését szolgáló gazdaságszerkezeti reformokkal kell hozzájárulniuk az egyensúlytalanság enyhüléséhez - olvasható a jelentéstervezetben. A tagországoknak csökkenteniük kell államháztartási hiányukat, szabadabbá tenniük a munkaerőpiacokat, ösztönözni a határon átívelő versenyt - mindez a gazdasági növekedés fenntartásának a záloga lehet a dráguló kamatok és olajárak időszakában. Komoly aggodalomra ad okot a bizottság szerint, hogy ezen változtatások elmaradása esetén nem jönnek létre a középtávon fenntartható fellendülésnek a feltételei.

A bizottság a tervezet szerint 2006-ra az eurózóna gazdasági növekedési ütemét 2,1 százalékra prognosztizálja ( a 2005. évi 1,3 százalékkal szemben) a fogyasztói kereslet élénkülése alapján. Az infláció a bizottság szerint az idén 2,2 százalékos, a tavalyival azonos ütemű lesz.